Komentara: 4
Pregleda: 5015

Decentralizacija Subotice skupa za vlast

08.05.2011. u 22:05h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Decentralizacija Subotice skupa za vlast

Projekat o decentralizaciji Grada Subotice stvaranjem novih opština i vraćanjem ovlašćenja, odnosno pre svega mogućnosti raspolaganja sredstvima mesnim zajednicama, navode predlagači - lokalni odbori SPO i Saveza bačkih Bunjevaca, koji su pre petnaestak dana lokalnoj samoupravi podneli svoj predlog decentralizacije.

Prema tom predlogu, pored Subotice, status opštine trebalo bi da dobiju i Palić, Čantavir i Bajmok, odnosno mesne zajednice sa najviše stanovnika. Cilj je, kako navode predlagači, efikasnije, ali i jeftinije, rešavanje problema sa kojima se susreću stanovnici okolnih naselja koji su pod gradskom upravom Subotice, jer je procedura njihovog rešavanja, s obzirom da je sve skoncentrisano u Gradskoj kući, veoma spora.

Predlog podrazumeva i veće mogućnosti da građani neposredno odlučuju o svom novcu i o prioritetima svog razvoja, jer bi nove opštine imale svoje budžete i neke od izvornih prihoda, a još neke nadležnosti bi bile prenete sa grada na opštine i mesne zajednice.

- Ovaj predlog, iako je decentralizacija bila jedno od stalnih predizbornih obećanja mnogih stranaka u proteklim godinama, do sada nije dobio nikakav zvaničan odgovor - kaže Mirko Bajić, predsednik Saveza bačkih Bunjevaca.

Predsednik Skupštine grada Slavko Parać, međutim, navodi da do njega takav papir nije ni stigao. On smatra da je ovaj predlog neizvodljiv.

- Svaka nova opština bi Suboticu koštala po 50.000 evra samo za administraciju, što je trošak koji grad ne može podneti. Sem toga, u Zakonu o lokalnoj upravi čijim je usvajanjem Subotici vraćen status grada nije predviđena i mogućnost stvaranja novih opština. Subotica uz to ima i tu „ograničavajuću okolnost“ koju predstavlja njena multietničnost, pa bi formiranje opština lako moglo da se pretvori u podelu po nacionalnoj pripadnosti - navodi Parać.

U SPO i SBB su nedavno kao dokaz nedostatka dobre volje da se započne decentralizacija naveli i odbijanje predloga da se promeni način izbora članova skupština mesnih zajednica, a pre svega da se predsednici mesnih zajednica biraju neposredno po većinskom izbornom sistemu, a ne da njih određuju „stranački šefovi grada“. Zbog toga su ove stranke pozvale građane da se na izborima organizuju kao grupe građana i spreče stranačku dominaciju u mesnim zajednicama.

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 12 godina i 11 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 5015
Povezane teme

Grad Subotica

Slavko Parać

SPO Subotica

decentralizacija subotice

opština palić

opština bajmok

opština čantavir

mirko bajić

savez bačkih bunjevaca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.