Komentara: 3
Pregleda: 12383

"Deca spašavaju živote"

14.10.2016. u 16:08h > 20:08
Izvor: Subotica.com
U slučajevima iznenadnog zastoja srca u vanbolničkim uslovima pravovremena pomoć očevidaca je presudna za preživljavanje pacijenta, poručuju lekari u susret Evropskom danu borbe protiv srčanog zastoja koji će u utorak, 18. oktobra biti obeležen akcijom „Pokrenimo srce“.
"Deca spašavaju živote"

Do iznenadnog srčanog zastoja tj. prestanka mehaničke aktivnosti srca načešće dolazi u vanbolničkim uslovima i bez prethodne istorije bolesti. Zbog prekida rada srčane aktivnosti, osoba gubi svest, a nakon svega 4 minuta dolazi do odumiranja moždanih ćelija.

-Zbog toga je veoma važno aktivno učeće građana u pružanju mera osnovne životne podrške, jer nema te hitne pomoći nigde u svetu, bez obzira na to kako je organizovana i opremljena, naš najveći neprijatelj je faktor vremena. Ukoliko se ne preduzmu mere osnovne životne podrške u prvih pet minuta, ne možemo govoriti o preživljavanju, naročito ako je teren udaljen od Službe hitne medicinske pomoći. Zbog toga je širom Evrope predloženo održavanje akcije „Pokrenimo srce“ da se utiče na svest građana da budu društveno odgovorni i da pomažu svojim najmilijima, kolegama-poručuje načelnica Službe za hitnu medicinsku pomoć, dr Kornelija Horvat Jakšić.

"Deca spašavaju živote"

Pod sloganom „Deca spašavaju živote“  akcija je ove godine  posvećena deci školskog uzrasta. U Službi hitne medicinske pomoći edukacija je u proteklih desetak dana organizovana za oko 200 subotičkih đaka.

-Škole su odlična mesta za treninge za kardiopulmonalnu reanimaciju,  jer se program može realizovati sa malo uloganja i time se postižu dobri rezultati. Istraživanja pokazuju da je dva sata treninga godišnje dovoljno, što ne remeti redovnu nastavu. Optimalna dob za početak akcije je oko 12 godina starosti. Kontinuiranom edukacijom školske dece, povećavamo broj građana koji su spremni da započnu KPR, dok ekipa hitne pomoći ne stigne do njih i preuzme pacijenta - kaže članica GV za obrazovanje, Nataša Aleksić.

"Deca spašavaju živote"

Sa merama osnovne životne podrške, građani se mogu upoznati u utorak na Trgu slobode od 12 časova.

- Paralelno sa akcijom na gradskom trgu, u Velikoj većnici Gradske kuće će se održati manifestacija sa početkom od 11 časova, u organizaciji Sekcije urgentne medicine i Evropskog resuscitacionog saveta. U slučaju loših vremenskih uslova centralna manifestacija će biti održana u atrijumu hotela „Galerija“-kaže  PR Doma zdravlja, dr Mihaela Budimski.

Manifestaciju je podržalo i Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke u saradnji sa organizacijama ASB i IDC.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 5 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 12383

Povezana vest

Povezane teme

reanimacija

infarkt

mihaela budimski

srčani zastoj

akcija pokrenimo srce

reanimiranje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.