Komentara: 3
Pregleda: 3818

Dani Duška Radovića u Subotici

18.03.2014. u 16:52h
Izvor: RTV Yueco
U povodu obeležavanja dana Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“ u Čitaonici Gradske biblioteke otvorena je izložba dečjih radova i izložba knjiga Dušana Radovića pod nazivom „Taram-baram-beca“.
Dani Duška Radovića u Subotici

Škola će proslaviti svoj dan u petak 21. marta, a ovogodišnja ličnost kojoj je jubilej ove obrazovne ustanove posvećen je Dušan Radović od čije je smrti prošlo 30 godina. Inicijativu za obeležavanje jubileja Duška Radovića pokrenulo je nekoliko naših sugrađana, pa je manifestacija prevazišla okvire škole te će Subotičanima biti predstavljen i film o ovom pesniku, a najavljeno je i da će Suboticu posetiti mlađi brat čuvenog Duška Radovića, Branimir Brana Radović.

Učenici 12 osnovnih škola od prvog do osmog razreda iz Subotice i okoline stvarali su likovne radove inspirisani temom iz aforizma  Duška Radovića „Taram-baram-beca“. Odabrani radovi su prikazani na izložbi u Čitaonici Gradske biblioteke, dok će ostali biti izloženi u OŠ „Ivan Goran Kovačić“. Đaci su mogli da iskažu kreativnost inspirisani Duškom Radovićem.

Svake godine na Dan škole, OŠ „Ivan Goran Kovačić“ odabere jednu ličnost kojoj posvećuje jubilej. Ove godine to je pesnik Duško Radović koji je 10 godina živeo u Subotici. Duško je završio osnovnu školu u našem gradu i pohađao je Gimnaziju. Dan škole biće obelen u petak 21. marta na Dan Goranovog proleća  kada će od 17 časova u školi biti priređen svečana priredba, a od 19 časova će u Čitaonici Gradske biblioteke biti prikazan film „Subotički dani Dušana Radovića, pesnika oslobađajuće vedrine”, autora Tomislava Vojnića i Vlade Šućura.

Za petak je najavljeno da će Suboticu posetiti mlađi brat Duška Radovića, Branimir Brana Radović koji se odazvao pozivu inicijatora obeležavanja jubileja posvećenog Dušku Radoviću. Inicijatori su Tomislav Vojnić i Vlado Šućur, koji su ideju realizovali sa Gradskom bibliotekom i OŠ „Ivan Goran Kovačić“ i uz svesrdnu podršku pojedinih kulturnih radnika Subotice. Pokrenuta je i inicijativa da se na kuću u kojoj je Duško Radović živeo u Subotici, postavi spomen ploča, kako bi i Subotica odala počast  ovom pesniku.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 3818
Povezane teme

gradska biblioteka

izložba

Oš Ivan Goran Kovačić

duško radović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.