Komentara: 12
Pregleda: 8514

Danas temperatura i do 41 stepen, od sutra osetno hladnije

29.07.2013. u 09:46h > 12:51
Danas se očekuje najtopliji dan u Srbiji, pa će tako i Subotica biti među gradovima koji će imati dnevnu temperaturu preko 40. Osetnije zahlađenje očekuje se već kasnije večeras, dok će se do kraja sedmice temperatura kretati od 29 do 32 stepeni. Preporučuje se lagana ishrana, uzimanje dosta tečnosti i gde je moguće lakši fizički napor - pogotovo za rad direktno izložen na suncu.
Danas temperatura i do 41 stepen, od sutra osetno hladnije

Tokom čitavog dana (ponedeljak) biće sunčano i vrlo toplo, već u 7 časova biće 26 stepeni, dok će tri časa kasnije (10) temperatura doći do 35. stepena subjektivnog osećaja. Najtopliji deo dana očekuje se oko 16 časova kada će se i dostići dnevni maksimum od 41 stepen.

Prepodne duvaće slab južni i jugoistočni vetar brzine do 4 metra u sekundi, da bi u drugom delu dana, od 13 časova pa nadlaje taj vetar postepeno jačao, promenio pravac na zapad - jugozapad.

Već večeras se očekuje osetno zahlađenje koje će se nastaviti i u narednim danima, tako što će se dnevna temperatura kretati u rasponu od 29 do 32 stepena i tako sve do kraja sedmice. U ovom periodu nisu očekivane padavine.

Preporučuje se češća i veća konzumacija tečnosti, po mogućnosti vode, lakša hrana i minimalan fizički napor. Lekari preporučuju, gde je moguće, da se građani u periodu od 11 do 17 časova ne izlažu duže direktnom uticaju sunca, kao i da se umereno rashlađuju, odnosno da se ne prave veliki prelazi između klimatizovanih prostora i spoljašnje temperature.

Crveni krst i JKP "Vodovod i kanalizacija" organizovaće kao i prethodnih dana osveženje za prolaznike na par punktova u gradu.

Danas temperatura i do 41 stepen, od sutra osetno hladnije

JKP "Vodovod i kanalizacija" Subotica, obaveštava građane da će s obzirom na visoke temperature vazduha, preko postavljenih slavina na protivpožarnim hidrantima, obezbediti građanima neophodne količine pijaće vode, u onim delovima grada gde je slabije razvijena distributivna vodovodna mreža. Slavine su postavljene na sledećim lokacijama: MZ "Graničar" u ulici Isidore Sekulić i Ane Frank, MZ "Radanovac" u Peščarinoj ulici 2 slavine i u ulici Venac Bratstva Jedinstva, 2 slavine MZ "Palić" u Zelengorskoj, Creskoj i u ulici Jožefa Atile.

Ponedeljak, 29. jul 2013.

Danas temperatura i do 41 stepen, od sutra osetno hladnije

Weather2Umbrella

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova, preporučuje (nije obavezujuće) poseban režim rada na visokim temperaturama koje se očekuju narednih dana.

Nakon konsultacija sa stručnjacima o uticaju ekstremno visokih temperatura na zdravlje građana, naročito zaposlenih na teškim fizičkim poslovima i na poslovima koji se obavljaju na otvorenom iz Sekretarijata upozoravaju poslodavce da je Zakonom o bezbednosti i zdravlju na radu Republike Srbije definisna obaveza poslodavca da obezbedi preventivne uslove za bezbedan i zdrav rad, kako ne bi došlo do nastanka povreda ili bolesti na visokim temperaturama.

Pored toga, poslodavci ni od jednog radnika ne mogu zahtevati da radi regularno pri ekstremnim temperaturama.

Iz Sekretarijata preporučuju da se radovi, gde je to moguće, organizuju noću, zatim da se preraspodeli radno vreme u onim delatnostima u kojima je to moguće, tako da se poslovi obavljaju pre i posle ekstremno visokih temperatura.

Gornji limit temperature iznad koje se ne preporučuje rad na otvorenom prostoru je 36 stepeni, u vremenskom periodu od 11 do 16 časova.

Preporučuje se poslodavcima da, u skladu sa svojim mogućnostima, upute na godišnji odmor zaposlene koji nisu neophodni za proces rada, ili organizuju češće pauze i obezbede osvežavajuće napitke za zaposlene u periodu od 11 do 16 sati.

Danas temperatura i do 41 stepen, od sutra osetno hladnije

U Subotici trenutno NIJE ovako :)

Postavljeno pre 10 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 8514
Povezane teme

vremenska prognoza

prognoza vremena

visoka temperatura

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.