Komentara: 0
Pregleda: 4207

Danas su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

26.10.2014. u 08:21h
Izvor: Subotica.com
Na današnjim izborima za Savete nacionalnih manjina pravo glasa imaće 37.635 građana Subotice. Od ukupno 19 nacionalnih zajednica, koje će svoje savete birati na neposrednim izborima, izbori za 14 nacionalnih zajednica biće organizovani u Subotici, a glasači će moći da ostvare svoje pravo na 69 biračkih mesta, navodi Tanjug.
Danas su izbori za Nacionalne savete nacionalnih manjina

Na izborima za Nacionalne savete nacionalnih manjina u Srbiji učestvuje ukupno 82 liste za 17 saveta manjinskih zajednica i svi će biti birani neposrednim putem. Putem elektorskih skupština biraće se nacionalni saveti Makedonaca, Hrvata i Crnogoraca.

Izbori se održavaju danas, a biračka mesta će biti otvorena od 7 do 20 časova.

Najveći broj lista imaju pripadnici romske zajednice, čak 10, slede Bunjevaci - sa devet, dok je za izbor rumunskog i rusinskog saveta proglašeno po sedam lista.

Po pet lista imaju pripadnici Albanaca, Grka, Slovaka i Ukrajinaca, dok će Mađari, Nemci, Aškalije, Bugari i Vlasi svoje predstavnike u savete nacionalnih manjina birati sa po četiri izborne liste.

Tri izborne liste imaju Egipćani, a po dve Bošnjaci, Slovenci i Česi koji žive u Srbiji, rekao je Šebek. Prema njegovim rečima, izbori će biti sprovedeni na ukupno 880 biračkih mesta, i sva ona imaju biračke odbore.

U pogledu brojnosti, u Subotici je najviše zastupljena mađarska nacionalna manjina, gde će otprilike 29.000 pripadnika mađarske nacionalnosti da ostvari svoje biračko pravo u nedelju na izborima. Oni će moći da glasaju za jednu od ukupno četiri liste koje učestvuju na izborima za savet ove manjine.

Slede Bunjevci, gde će preko 7.000 njih koji su u upisani u poseban birački spisak u Subotici moći da daju glas nekoj od devet lista, a one su: Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić, Bunjevci - mr Suzana Kujundžić Ostojić, Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić, Bunjevačka matica - Marko Marjanušić, "I Bunjevci su građani Srbije" - Mirjana Savanov, Bunjevački kulturni centar - Bunjevački glas za sve nas prof. dr. Etela Jerinkić, "Bunjevačka liga" Branko Tot, Udruženje građana "Bunjevacko kolo" Sombor, Aleksandar Bošnjak i Bunjevačka stranka - Srđan Evetović.

Pravo glasa u Subotici ima i nešto više od 700 Roma, za čiji nacionalni savet je kandidovano 10 lista.

Hrvatska nacionalna manjina, takođe brojna manjina u Subotici, svoj savet će izabrati posredno, odnosno putem elektorske skupštine koja će, takođe u nedelju, biti održana u Beogradu, zajedno sa elektorskim skupštinama makedonske i crnogorske nacionalne manjine, a koje će sprovesti poseban birački odbor RIK-a.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović rekla je da se biračka mesta otvaraju u nedelju u 7, a zatvaraju u 20 časova.

Ona je navela da je značajno da što veći broj pripadnika manjina ostvari svoje izborno pravo, izađe na izbore i samim tim da doprinos da oni proteknu na demokratski način i u fer atmosferi.

- "Važno je i da novoizabrani nacionalni saveti dobiju što veću podršku pripadnika manjina, jer će preko njih pripadnici manjina u naredne četiri godine ostvarivati jedan broj značajnih prava u oblasti obrazovanja, kulture, informisanja i službene upotrebe jezika i pisma", zaključila je Paunović.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 4207

Povezane vesti

Povezane teme

mađarski nacionalni savet

bunjevački nacionalni savet

mađarska nacionalna zajednica

nacionalni saveti

nacionalni savet bunjevačke nacionalne manjine

nacionalni savet crnogoraca

bunjevačka nacionalna manjina

izbori za nacionalne savete

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.