Komentara: 3
Pregleda: 3280

Da li u Subotici prestaje merenje kvaliteta vazduha?

17.04.2014. u 15:46h
Izvor: RTV City
Kontrola kvaliteta vazduha u Subotici posle više od 20 godina trenutno se ne vrši. Naime, zbog smanjenih sredstava u gradskom budžetu i novina u Zakonu, Zavod za javno zdravlje koji je protekle 24 godine vršio aerobiološka ispitivanja, nedavno je prestao sa analizama kvaliteta vazduha jer je ugovor koji je potpisan sa Gradskom upravom istekao. Prema informacijama koje smo saznali u Gradskoj službi za zaštitu životne sredine, u maju mesecu se očekuje raspisivanje Javne nabavke za izvođača monitoringa kvaliteta vazduha na teritoriji Subotice, a biće izmena i u broju i lokalitetu mernih mesta u gradu.
Da li u Subotici prestaje merenje kvaliteta vazduha?

Praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada sprovodi se sa ciljem dobijanja podataka za utvrđivanje kvaliteta vazduha životne sredine i stepena zagađenja. Izmenama postojećih Zakona, i podzakonskih akata i uvođenjem novih, poput novog Zakona o zaštiti vazduha, procedura kontrole kvaliteta vazduha kao i samo raspisivanje Javne nabavke u velikoj meri je izmenjeno.

Novine u zakonu doneće i smanjen broj postojećih mernih mesta. U Subotici se u vlasništvu pokrajine nalaze dva automatska merna mesta, kod Patrie i na Paliću kod Meteorološke stanice. Te dve stanice prate desetak parametara činilaca kvaliteta vazduha. U planu je da se kod Bolnice napravi još jedno merno mesto, jer je ono prema svim činiocima životne sredine i donedavnim rezultatima ispitivanja najpogodnija lokacija.

U budžetu je namenjeno šest miliona dinara za praćenje kvaliteta vazduha na teritoriji grada Subotice. Očekuje se da Javna nabavka za izvođača bude raspisana u maju mesecu, dok će se od 1. juna znati ko će u narednih godinu dana vršiti aerobiološka ispitivanja.

Inače, rezultati ispitivanja kvaliteta vazduha u Subotici tokom prošle godine pokazuju da su koncentracije sumpor-dioksida bile niske, ali da su zanemarljivo povišene u zimskom periodu tokom grejne sezone, kada je zabeležena i nešto veća koncentracija čađi. Motorna vozila i prevozna sredstva svakako su glavni izvori azotnih oksida od kojih najveći značaj imaju azot-monoksid i azot-dioksid koji učestvuju u formiranju tzv., „fotohemijskog smoga“, stoga su koncentracije azot-dioksida bile neznatno povišene potokom letnjih meseci i u jesen. Na osnovu analiza koje su nam dostavljene iz Zavoda za javno zdravlje, zaključuje se da je kvalitet vazduha u Subotici odličnog kvaliteta, a da je aerozagađenje neznatno.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 10 godina i 2 dana
Komentara: 3
Pregleda: 3280
Povezane teme

kvalitet vazduha

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.