Komentara: 24
Pregleda: 6013

Da li ste spremni za digitalizaciju?

27.03.2015. u 12:23h
Izvor: Subotica.com
Аnalogni televizijski signal u Subotici gasi se do 27. aprila, tako da ako još niste kupili STB uređaj, ili noviji televizijski prijemnik, vreme je da to učinite što pre kako ne biste to radili onda kada bude najveća potražnja.
Da li ste spremni za digitalizaciju?

Digitalizacija će građanima besplatno doneti kvalitetniju i jasniju sliku, veći izbor kanala i programa, pod uslovom da prethodno nabave Set Top Box prijemnike ili imaju digitalne televizore koji u sebi imaju ugrađen tjuner za praćenje digitalnog signala.

“Set box uređaji zapravo služe za pretvaranje analognog signala u digitalni. Ono što će da se desi na teritoriji Subotice 27. aprila je da će biti ugašen analogni signal i niko ko ne bude posedovao taj uređaj, a nema već ugovor sa kablovskim operaterom neće moći da prati televizijski program. Ima raznih uređaja i cene su različite, a ono šta ih razlikuje jedan od drugog su ulazi, odnosno ulazi namenjeni određenim markama televizora. Postoje aparati i oni su u principu najskuplji, to su apartati koji podržavaju sve vidove ulaza i izlaza, i upravo su iz tog razloga i najskuplji“, rekla nam je Sanja Conić iz DG Computersa.

U DG Computersu (Bele Gabrića 23) su nam rekli da su dobro snabdeveni Set Top Box uređajima, renomiranih marki Vivax i Synaps, cene se kreću od 3.400 dinara, do 4.125 dinara. Nude besplatnu ugradnju aparata, odnosno imaju ekipu koja izlazi na teren i pomaže kupcima da instaliraju Set Top Box. Takođe, imaju i call centar za sva pitanja i nedoumice u vezi sa instalacijom STB uređaja. Naglašavaju da svi uređaji moraju da imaju nalepnicu, a garancija je dve godine i pet godina podrške u servisu. Oni su ovlašćeni servis od strane uvoznika. Do 26. aprila nude besplatnu ugradnju STB uređaja.

Vlada Srbije omogućila je pojedinim kategorijama građana da besplatno dobiju Set Top Boksove, a prijave se podnose u Centrima za socijalni rad i filijalama PIO fonda. Zahtevi za dodelu Set Top Boks uređaja u Centru za socijalni rad podnose korisnici novčane socijalne pomoći i dodatka za tuđu negu, a u filijali PIO fonda Subotica pravo na prijave imaju penzioneri sa najnižim primanjima i penzioneri koji imaju pravo na tuđu negu i pomoć. Prijaviti se mogu do kraja marta. Do sada za besplatne set top boksove prijavilo 1.389 građana Subotice ,korisnika prava na novčanu socijalnu pomoć i korisnika prava na dodatak za pomoć i negu. Socijalno ugroženi građani će umesto uređaja dobijati vaučere u iznosu od 3.000 dinara i spisak prodavnica u kojima će moći da kupe uređaje.

Ono što je još bitno da građani znaju, jeste da kvalitet slike ne zavisi samo od Set Top Box uređaja, nego i do instalacija, odnosno antene, kablova. Isto tako jedan STB uređaj mogu da koriste na više tv prijemnika, ali će onda svi morati da gledaju isti tv program. Tako da je predviđen jedan STB uređaj za jedan tv prijemnik.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 3 nedelje
Komentara: 24
Pregleda: 6013

Povezana vest

Povezane teme

digitalizacija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.