Komentara: 0
Pregleda: 5290

Continental dobio zemljište za fabriku

16.09.2011. u 14:29h
Izvor: RTV Yueco
Continental dobio zemljište za fabriku

Nemački Continental i zvanično je dobio zemljište za izgradnju fabrike u Subotici, a naš grad dospeo na poslovnu mapu preduzeća koje zapošljava onoliko radnika koliko Subotica ima stanovnika. Ugovor o otuđenju građevinskog zemljišta u javnoj svojini između Grada Subotice i Kompanije ContiTech Fluid Serbia d.o.o. potpisali su gradonačelnik Saša Vučinić i potpredsednik grupacije ContiTech Murk Markus Peter. Tako su ispunjeni preduslovi za podizanje fabrike ContiTech Fluid Serbia d.o.o. u Subotici, čemu su prethodili pregovori i ispunjavanje pravne procedure.

Od prvih kontakata između Grada Subotica i Continental-a, prošlo je skoro godinu dana. Memorandum o razumevanju između predstavnika investitora "Continental - Contitech", Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Grada Subotica potpisan je još 16. februara ove godine. Prema memorandumu, Grad je investitoru obezbedio zemljište, svu potrebnu infrastrukturu i logističku podršku, ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja će obezbediti preko Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza SIEPA subvencije za otvaranje radnih mesta, dok će "Continental - Contitech" uložiti 10 miliona evra i zaposliti u prvih pet godina 295 radnika. Sve navedeno je pretočeno u Elaborat o opravdanosti otuđenja zemljišta u korist investitora koji je izradilo Javno preduzeće "Privredno-tehnološki parkovi", koji je bio na javnom uvidu, usvojen na Skupštini grada i potvrđen od strane Vlade Srbije, na osnovu čega su odbornici Skupštine grada ovlastili gradonačelnika da potpiše navedeni ugovor.

Buduća fabrika biće izgrađena na zemljištu Privredne zone Mali Bajmok, na blokovima koji su ranijom Skupštinskom odlukom pripojeni režimu Slobodne zone. Za očekivati je da gradnja počne do kraja godine. Predstavnici investitora očekuju da će proizvodnja u preduzeću ContiTech fluid Serbia, kako će se zvati subotička fabrika, startovati sredinom sledeće godine. Fabrika će proizvoditi takozvani "fluid program" - gumeni delovi koji se koriste u automobilima, u sistemima za kočenje, hlađenje, sprovod vode, goriva i slično.

Investitoru je za naknadu za uređenje građevniskog zemljišta Skupštinskom odlukom određena cena od 5 evra po kvadratnom metru izgrađenog objekta, s obzirom da je potrebna infrastruktura - gas, struja, voda, kanalizacija, asfalt, rasveta, IT infraskturktura obezbeđena za celu industrijsku zonu, a ne samo za ovog investitora. U ovaj poduhvat je uloženo preko 100 miliona dinara iz ministarstva za infrastrukturu, Fonda za kapitalna ulaganja i gradskog budžeta. Grad Subotica otvaranjem fabrike će u pet godina prihodovati skoro pola miliona evra na ime poreza i naknada.

Povezane vesti:
- Nova fabrika u Subotici koja će zaposliti 290 osoba
- Besplatno zemljište za fabriku Contitech - Continental u Subotici

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 5290
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

investicije u Suboticu

Grad Subotica

PTP Subotica

Investiranje u Suboticu

Branko Guslov

Privredno tehnološki parkovi Subotica

fabrika Subotica

fabrika kontinental

fabrika continental

contitech subotica

privredna zona mali bajmok

zemljište za fabriku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.