Komentara: 4
Pregleda: 4466

Članovi Saveta FEF-a nezadovoljni promenama u tom telu

06.12.2016. u 16:57h
Izvor: Subotica.com
Saopštenje članova Saveta Festivala evropskog filma Palić povodom odluke Gradskog veća o promeni jednog člana Saveta FEF prenosimo u celosti.
Članovi Saveta FEF-a nezadovoljni promenama u tom telu

Povodom odluke sa 6. sednice Skupštine Grada Subotice o razrešenju filmskog reditelja Zoltana Šifliša sa mesta člana Saveta Festivala evropskog filma Palić na predlog Gradskog veća, izražavamo zabrinutost zbog nedostatka bilo kakvog obrazloženja ili kvalitativne ocene rada gospodina Šifliša koje bi opravdalo ovakav postupak. Kao članovi Saveta osećamo dužnost da dosadašnji rad Zoltana Šifliša ocenimo najvišim ocenama pre svega zbog njegovog nesebičnog zalaganja u promovisanju mađarske kinematografije, kao i višegodišnjih bliskih kontakata sa najvišim filmskim institucijama te zemlje na čelu sa Magyar Filmunio što je rezultiralo činjenicom da je program “Novi mađarski film” jedan od najposećenijih i najaktuelnijih programa festivala na Paliću.

Pored toga, gospodin Šifliš je prisustvujući svakoj(!) sednici Saveta u velikoj meri doprineo razvojnim smernicama ove manifestacije putem stručnih ocena i predloga zahvaljujući kojim je Festival evropskog filma Palić i došao na mesto najrespektabilnijih filmskih manifestacija u Srbiji što potvrđuje i ocena evropske stručne javnosti i podrška Evropske komisije kroz program Kreativna Evropa MEDIA.

Takođe izražavamo zabrinutost zbog odluke o postavljanju Gabrijele Vadleve (Vadlövő Gabriella) na mesto člana Saveta bez priložene biografije i bez konsultacija sa stručnim Savetom palićkog festivala, direktorom festivala, niti Otvorenim univerzitetom Subotica kao izvršnim producentom koji već godinama kao tim uz veliki napor uspevaju da postave ovu manifestaciju u sami vrh evropske kinematografije uprkos konstantnom smanjenju budžetskih sredstava.

Da podsetimo, Savet je vrhovno savetodavno telo Festivala evropskog filma Palić i kao takvo sastavljeno je isključivo od stručnih lica, u ovom slučaju filmskih profesionalaca. Takođe, napominjemo da članovi Saveta ne primaju nikakvu nadoknadu za svoj rad, već svojim iskustvom, zalaganjem i znanjem doprinose razvojnim smernicama ove manifestacije od Nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Mandat Saveta u ovom sastavu traje do februara 2018. godine.

Smatramo da ovakva praksa ni u kom pogledu ne doprinosi razvoju kulture Grada Subotice, pokrajine Vojvodine, niti Republike Srbije. Grad Suboticu vidimo kao svog saveznika i aktivnog učesnika u  razvoju Festivala evropskog filma Palić u cilju što kvalitetnije međunarodne promocije samog grada, kao i kulture Srbije i Evrope uopšte.

Saopštenje su potpisali članovi Saveta Festivala evropskog filma Palić: Mira Banjac – glumica, predsednica Saveta; Radoslav Zelenović, direktor Festivala evropskog filma Palić; Szabolcs Tolnai, filmski reditelj; Branislav Lečić, glumac; Gordan Mihić, scenarista i Petar Mitrić, selektor FEF Palić.

// kraj saopštenja

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 3 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 4466
Povezane teme

festival evropskog filma palić

petar mitrić

radoslav zelenović

mira banjac

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.