Komentara: 17
Pregleda: 7079

Čišćenje jezera Palić nemoguće bez dotoka sveže vode

24.09.2013. u 20:21h
Izvor: Agencija "Beta"
Potpuna revitalizacija zagadjenog Palićkog jezera nemoguća je bez dovodjenja sveže vode, a procene su da je vodu najlakše dovesti iz Tise, ocenjeno je danas na zajedničkoj sednici odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine i poljoprivrede, koja je održana na Paliću.
Čišćenje jezera Palić nemoguće bez dotoka sveže vode

Predsednik Odbora Skupštine Srbije za poljoprivredu Aleksandar Senić je kazao da će se Ministarstvo poljoprivrede i gradska uprava Subotice o načinu sanacije Palićkog jezera izjasniti u kratkom periodu.

Predsednica Odbora Skupštine Srbije za zaštitu životne sredine Milica Vojić Marković da još uvek ne postoji nikakav plan ili projekat za rešavanje zagadjenja jezera. Prema njenim rečima, što pre trebalo bi raspisati konkurs sa projektnim zadatkom za rešenje problema, "jer je svaka akcija van toga bacanje para".

Predstavnici lokalne samouprave su na sednici podsetili da je izgradjeno postrojenje za prečišćvanje otpadnih voda, kao i da se radi na tome da se završi kanalizaciona mreža oko Palića koja će onemogućiti da zagadjena voda uliva u jezero. Dodali su da je neophodno formirati i zaštitni pojas oko jezera izmedju vode i njiva, da bi se sprečilo ulivanje djubriva, herbicida i pesticida.

U jezeru Palić, koje se tokom 19. veka koristilo za lečenje, prvenstveno kožnih obolenja, kupanje je zbog zagadjenja fekalnim bakterijama iz otpadnih voda zabranjeno već nekoliko godina.

Obala jezera Palić, koje je od Subotice udaljeno osam kilometara, duga je 17 kilometara, jezero se prostire na na 4,6 kilometara kvadratnih.

Izvor: Agencija "Beta"
Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću Zasedanje Skupštinskih odbora na Paliću
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 6 meseci
Komentara: 17
Pregleda: 7079

Povezane vesti

Povezane teme

palić

jezero palić

izmuljavanje jezera Palić

sanacija jezera palić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.