Komentara: 12
Pregleda: 4905

Čekamo trgovce i agroindustrijalce iz Izraela

11.07.2011. u 16:41h
Izvor: Dnevnik Online
Čekamo trgovce i agroindustrijalce iz Izraela

Subotica je jedna od pet lokalnih samouprava u Srbiji koja od skoro ima „svog ličnog“ a stranog ambasadora, Artura Kola iz Izraela. Tom gradu bi to moglo da olakša put ka izraelskim investitorima koji se bave trgovinom i agroindustrijom, očekuje subotički gradonačelnik Saša Vučinić.

- Ambasador Izraela u Srbiji je već u prijateljskim odnosima sa nama u gradskoj upravi, jer je ovde boravio 4-5 puta, uz vid poseta koje su bile vezane isključivo za jevrejsku opštinu Subotice. Od saradnje iz ovog pilot projekta NALED-a „Ambasadorski timovi“ očekujemo pre svega konkretne korake u domenu trgovine i agroindustrije. Izrael ima dobra i kvalitetna iskustva kada su u pitanju sistemi navodnjavanja i ulaganja u staklenike i plastenike. To bi bile nove vrste investiija koje su za naše poljoprivredno područje svakako značajne – kaže gradonačelnik Subotice Vučinić za „Dnevnik“.

Ambasadorske timove u projektu Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj dobili su i Bujanovac, Vranje, Leskovac i Pirot, koji su uz to proglašeni opštinama povoljnog poslovnog okruženja. U njima su pak ambasadori Portgalije, Španije, Slovenije i Slovačke. U svakom timu je i po jedan uspešan privrednik. Sa Subotičanima će biti Jelena Petković, izvršni direktor „Tigra“.

- „ Tigar“ kao deo kompanije „Mišelin“ svakako je svetsko ime. Ukoliko neko iz takve branše kaže da je Srbija povoljna zemlja, a samim tim i mi kao gradovi koji smo u ovom projektu, sigurno je da će to svaki budući investitor pažljivo da sasluša kao neposredno iskustvo nekog u čijoj će situaciji uskoro i on biti – kaže gradonačelnik Vučinić.

On navodi da strani ivestitori svoje mišljenje o nekoj sredini i budućem poslovanju u nekom gradu zasnivaju na dve tačke. Jedna je mišljenje njihovih ambasada, koje je, dodaje, podložno i političkom stavu o opštoj atmosferi u nekoj zemlji, ali veoma poštuju i mišljenje poslovne zajednice koja već radi u Srbiji.

Subotica, po njegovim rečima, ima intenzivne odnose i sa ambasadama drugih zemalja – SAD-a, skandinavskih i srednoevropskih zemalja, a zbog sastava stanovništva i Hrvatske i Mađarske. Posebno ističe dobre odnose sa Ambasadom Nemačke, dok za nemačku kompaniju „Simens“ kaže da je jedan od najboljih promotera Subotice „jer je pohvalama i pozitivnim stavom prema Subotici doprinela i da se novi investitori opredele da tu ulažu“.

Inače, u subotičkom budžetu trebalo bi da do kraja godine bude još novca, na osnovu skorašnjih izmena Zakona o finansiranju lokalne samouprave. Procena je da će biti između 180 i 200 miliona dinara više u gradskoj kasi, što će po rečima gradonačelnika, pomoći da se 15 projekata koji su planirani i ostvari, a među njima su radovi na putnoj infrastrukturi, bitni i za privlačenje novih investicija. S. Nikolić

 

Prvo da se izborim za drugi mandat

Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić (DS) kaže da ovaj mandat želi da okonča uspešno i da će onda razmišljati o drugom.

- Ukoliko se već sada posvetim razmišljanju o drugom mandatu, bojim se da neću pružiti maksimum u preostalih 8-9 meseci ovog mandata, a mislim da je to prioritet. Prvo i osnovno je izboriti se za još jedan mandat – izjavio je Vučinić za „Dnevnik“.

Na pitanje o odnosima DS-a sa SVM-om, u kojima postoji dug istorijat saradnje ali i političkih sukoba u Subotici , Vučinić je kazao da je to danas odnos koji imaju dve stranke od kojih je jedna u vlasti, a druga u opoziciji.

- To je odnos sa svim onim što podrazumeva korektnost tih odnosa, i sa svim onim što podrazumeva vrlo često nekorektnost, naravno uvek od strane onih koji ovog momenta ne nose odgovornost za ono što se radi u gradu, a to je opozicija - kazao je Vučinić.

On smatra da je devet meseci pre izbora racionalnije da svi budu zajedno održani, nego da se lokalni odvoje i budu pre parlamentarnih, kako su to ovih dana inače poručivali socijalisti.

Kada napravimo čitav sistem decentralizacije, prenosa nadležnosti i imovine na lokal, onda ima nekog rezona da se u jednom momentu razdvoje lokalni i parlamentarni izbori – kazao je Vučinić i dodao da takođe pre pitanja odvajanja lokalnih izbora treba razmotriti izborni sistem za taj nivo.

Izvor: Dnevnik Online
Postavljeno pre 12 godina i 8 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4905
Povezane teme

Saša Vučinić

gradonačelnik Subotice

investicije u Suboticu

Grad Subotica

Investiranje u Suboticu

NALED Saša Vučinić

demokratska stranka Subotica

DS Subotica

svm

savez vojvođanskih mađara

ambasador izraela

povoljno poslovno okruženje

ambasadorski tim subotice

izraelske investicije

investicije izraela

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.