Komentara: 126
Pregleda: 38491

Buvljaci leglo šverca, kao devedesetih

22.02.2013. u 00:24h
Izvor: RTV
Na severu Vojvodine buja nezapamćen šverc nalik onome iz devedesetih godina prošlog veka, rečeno je na skupštini Udruženja trgovaca Subotice i Severne Bačke i upozoreno da zbog toga svakoj drugoj legalnoj trgovačkoj radnji u narednim mesecima preti zatvaranje.
Buvljaci leglo šverca, kao devedesetih

Navodi se da u Subotici i u drugim gradovima i mestima postoje otvorene pijace - buvljaci, na kojima se u sred dana prodaju ogromne količine neocarinjene robe, na koju nije plaćen PDV, niti su prodavci registrovani za obavljanje trgovinske delatnosti.

Osim buvljaka, po kućama u užem gradskom jezgru i na periferiji Subotice, Sombora, Kikinde, Apatina i Horgoša, postoji i više stotina ilegalnih trgovinskih radnji, prepunih robe iz Mađarske.

Među robom koja se prodaje dominiraju meso i mesne prerađevine, konditorski proizvodi, kućna hemija, kozmetika, mleko i mlečni proizvodi, duvan, alkoholna i bezalkoholna pića i ostale kućne potrepštine.

"U cene ove robe nije zaračunat PDV, na akciznu robu nisu obračunate akcize, a prodavci ove robe istu prijavljuju na carini pri izlasku iz Mađarske, da bi dobili povrat od 27 odsto, koliko iznosi stopa PDV u Mađarskoj", rečeno je na skupštini Udruženja trgovaca Subotice i Severne Bačke održanoj u Subotici, na kojoj je prisustvovalo više od 200 vlasnika malih i srednjih trgovinskih formata.

Ta ista roba se ne prijavljuje na carini u Srbiji, već kroz ilegalne kanale ulazi u Srbiju, čime se izbegava plaćanje poreza, carine, obavljanje neophodnih analiza uzoraka osnovnih životnih namernica, itd.

"Ona se zatim pojavljuje na buvljacima i u ilegalnim radnjama, u proseku za 20 do 45 odsto jeftinija od robe u legalnim radnjama, usled čega građani sve više kupuju ovu robu, dok u legalne radnje ulaze, uglavnom, samo da bi pazarili hleb, štampu i ostale sitnice", ukazano je na skupštini Udruženja.

Buvljaci leglo šverca, kao devedesetih

Trgovci i drugi privredni subjekti traže hitnu reakciju Republičke tržišne inspekcije, Komunalne policije u gradovima i opštinama u Subotici, Kikindi, Apatinu, Somboru, Horgošu i koordinisanu akciju MUP-a i Uprave carina na presecanju krijumčarskih kanala za ulaz robe iz Mađarske u Srbiju.

U suprotnom, u narednih godinu dana, broj privrednih subjekata koji legalno posluju u ovim gradovima biće značajno smanjen, doći će do pada zaposlenosti, a država će izgubiti desetine miliona evra prihoda od PDV-a, carina, akciza i drugih poreskih oblika.

 

Izvor: RTV
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 126
Pregleda: 38491

Povezana vest

Povezane teme

Buvljak

subotički Buvljak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.