Komentara: 28
Pregleda: 7761

Burna skupštinska rasprava o poslovanju JKP “Čistoća i zelenilo”

07.02.2013. u 22:06h
Izvor: SuMedija
Na burnoj sednici Skupštine grada Subotice, juče je, između ostalog, usvojen i Program poslovanja Javnog komunalnog preduzeća „Čistoća i zelenilo", prema kojem je projektovani gubitak u 2013. godini čak 83 miliona dinara.
Burna skupštinska rasprava o poslovanju JKP “Čistoća i zelenilo”

Opozicioni odbornici, ali i deo stranaka iz vladajuće koalicije, su poručili da se hitno istraži poslovanje ovog JKP. Usvojen je i amandman gradonačelnika Modesta Dulića, kojim se traži da u roku od 45 dana posebna komisija preispita rad „Čistoće i zelenila".

- Javna preduzeća treba da budu izvor prihoda za budžet, a ne da budu budžetska stavka. Umesto da se ide u pravcu pravljenja fabrike za preradu otpada i da se zarađuje na tome, kao što je slučaj u drugim sredinama, kod nas je obrnuto i grad mora da finansira preduzeće koje ima predispozicije da bude visokoprofitabilno - rekao je prof. dr Radmilo Todosijević, odbornik Srpske napredne stranke.

I odbornici Saveza vojvođanskih Mađara, iako su u vladajućoj koaliciji, istakli su da su prvobitno bili protiv usvajanja Programa za „Čistoću i zelenilo", ali da su nakon amandmana gradonačelnika promenili mišljenje.

- U novembru prošle godine smo rebalnsom pokrili gubitak ovog preduzeća od 90 miliona dinara u 2012. godini, a sada smo ponovo u istoj situaciji - poručio je Jene Maglai, predsednik subotičkog odbora SVM.

Odbornik Demokratske stranke, dr Nenad Ivanišević, sa druge strane, ističe da je Upravni odbor ovog preduzeća „hrabro izneo realnu situaciju i zatražio pomoć".

- Javna preduzeća nisu osnovana zbog profita, već kao servis građana i otpad jeste u razvijenijim zemljama profitabilan, ali u Srbiji nije i mora se prihvatiti realnost - kaže dr Ivanišević.

Gradonačelnik Subotice, Modest Dulić kaže da će sada nesmetano preduzeća moći da rade do kraja godine. Pojedine primedbe opozicije su bile na mestu, jer kvalitet usluga javnih preduzeća treba da se poboljša. U svakom planu rada preduzeća postoji prostor za unapređenje rada, kao i samou rentabilnost preduzeća.

Vladimir Dragin, direktor „Čistoće i zelenila" ističe da je ovakva situacija plod činjenice da od 2008. godine nije menjana cena usluga njegovog preduzeća, a da je obim posla višestruko povećan.

- Primera radi, cena litra dizela je 2008. godine bila 60 dinara, a sada je preko 150 dinara. To je značajna stavka u našem budžetu. Isto tako, u međuvremenu nam je dodeljena i briga o azilu za pse, a uredili smo i 36 parkova i uradili veliki posao u Dudovoj šumi. Sve to smo nastavili i da održavamo. Rešenje da nemamo ovolike dugove je da imamo ekonomsku cenu usluga, ali onda bi to veliki udar na džepove Subotičana - zaključio je Dragin.

Na jučerašnjoj sednici, između ostalog, raspravljalo se i programima ostalih javnih preduzeća, a usvojene su i odluke o izmenama i dopunama odluka o osnivanju gradskih fondacija, po kojima će biti otvoreni posebni računi za uplaćivanje budžetskih sredstava sa svih nivoa vlasti, kako bi bila omogućena lakša kontrola trošenja novca.

Snimak kompletne sedme sednice Skupštine Subotice

Novi odbornik

Umesto Olivere Radnić, koja je podnela ostavku na mesto odbornika iz Demokratske stranke, jer je imenovana na mesto direktorice „Apoteke Subotica", u skupštinske klupe juče je seo Darko Matić, njen stranački drug, koji je u prethodnom mandatu takođe bio jedan od odbornika.

Rasprava SVM - DS

Jene Maglai, odbornik Saveza vojvođanskih Mađara, istakao je da je došlo do velikih komešanja unutar vladajuće koalicije, kada je njegova stranka odlučila da ne podrži program poslovanja "Čistoće i zelenila", te da je situacija normalizovana nakon što je Modest Dulić podneo pomenuti amandman.

Međutim, dr Nenad Ivanišević, odgovorio je da niko ne može da ucenjuje Demokratsku stranku, te poručio odbornicima SVM da ne moraju da glasaju za sporni program, što oni ipak nisu učinili.

- Mi smo uvek otvoreni za dobre inicijative, ali ne i za ucene - ističe Ivanišević.

Izvor: SuMedija
7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice 7. sednica Skupštine grada Subotice
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 1 mesec
Komentara: 28
Pregleda: 7761

Povezana vest

Povezane teme

skupština subotice

sednica skupštine grada

gradska skupština

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.