Komentara: 4
Pregleda: 3720

Bukvari za đake, koji uče romski jezik

04.12.2013. u 18:35h
Izvor: RTV Yueco
Predstavnici Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice svečano su uručili romske bukvare, đacima OŠ „Sečenji Ištvan“, koji od ove školske godine pohađaju časove romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Romski jezik sa elementima nacionalne kulture za sada se jedino izučava u OŠ „Sečenji Ištvan“, u kojoj 17 odsto đaka pripada romskoj nacionalnoj zajednici.
Bukvari za đake, koji uče romski jezik

Osnovna škola “Sečenji Ištvan“ je najbrojnija škola u našem gradu, koju pohađa 1200 đaka. Nastava se izvodi dvojezično, a od ove školske godine kao jedan od izbornih predmeta đacima prvog i drugog razreda su dostupni i časovi romskog jezika sa elementima nacionalne kulture. Od zainteresovanih đaka, formirana su dva odeljenja od ukupno 36 đaka, koji u međusmeni pohađaju nastavu na romskom jeziku.

Izvođenje nastave na romskom jeziku počelo je još 1998. godine, ali se u poslednje dve godine, smanjio za čak četiri puta, broj đaka koji izučavaju romski jezik. To je podstaklo nadležne u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice da učine sve kako bi se nastavilo negovanje maternjeg jezika za pripadnike romske nacionalne zajednice.

Bukvari za đake, koji uče romski jezik

Pored bukvara, koji će učenicima pomoći da lakše savladaju gradivo, Pokrajinski sekretarijat je organizovao i obuku za nastavnike romskog jezika. Romski jezik sa elementima nacionalne kulture, kao izborni predmet, izučava se u 20 škola u Vojvodini.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 4 meseca
Komentara: 4
Pregleda: 3720
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.