Komentara: 14
Pregleda: 3877

Budžet Subotice sledeće godine 5,5 milijardi dinara

23.12.2014. u 17:18h
Izvor: Agencija "Tanjug"
Budžet grada Subotice za narednu godinu iznosiće skoro 5,5 milijardi dinara, od čega su 500 miliona dinara sredstva iz kredita za izgradnju kolektorske mreže, izjavio je gradonačelnik Jene Maglai.
Budžet Subotice sledeće godine 5,5 milijardi dinara

On je na današnjoj konferenciji za novinare rekao da je predlog budžeta za oko 230 miliona dinara manji od ovogodišnjeg, ocenivši da su za toliko smanjeni izdaci iz budžeta.

- "Nikad nije bilo više želja, a nikad manje para", ocenio je Maglai pripreme predloga budžeta za narednu godinu.

Skoro trećinu prihoda u gradskoj kasi činiće sredstva od poreza na zarade, 32 odsto prihoda, što je za oko pet odsto manje u odnosu na ovu godinu. To je, po njegovim rečima, u manjoj meri posledica blagog pada broja zaposlenih, a u većoj meri smanjenja stope poreza na zarade i povećanja minimalnog iznosa plata koji ne podležu plaćanju poreza.

Ipak, on očekuje povećanje prihoda po ovom osnovu u narednoj godini jer projektuje zapošljavanje hiljadu do dve hiljade Subotičana u narednoj godini. Maglai očekuje značajno povećanje prihoda od poreza na imovinu, čime će se kompenzovati pad prihoda od poreza na zarade.

Fiskalni deficit, po njegovim rečima, iznosiće oko 10 odsto, što je u skladu sa preporukama nadležnih državnih organa.

Takođe je ocenio da se odluka doneta krajem 2013. godine, koja se odnosi na "seču" budžetskih rashoda od 15 do 40 odsto, pokazala kao dobra jer Subotica, za razliku od nekih drugih samouprava, nema problema sa isplatom zarada i blokadom javnih preduzeća.

- "Moramo nastaviti tim putem, jer bez obzira na tu stabilnost koju smo očuvali u 2014. godini, najmanje toliko teško, ako ne i teže će nam biti u 2015. godini", smatra Maglai.

To se u predlogu budžeta, kako je rekao gradonačelnik, odnosi na dalje smanjivanje mase plata, materijalnih troškova i specijalizovane usluge.

- "Osim socijalne zaštite i osim sporta, maltene u svim ostalim oblastima smo smanjivali rashode", rekao je Maglai, dodavši kako se to odnosi i na celokupnu izvršnu vlast.

On je napomenuo da će jedino budžet Direkcije za izgradnju grada biti veći, i to za 150 miliona dinara, tako da će iznositi 1,15 milijardi.

O budžetu će se najverovatnije odlučivali na sednici koja se planira za 30. decembar.

Izvor: Agencija "Tanjug"
Postavljeno pre 9 godina i 3 meseca
Komentara: 14
Pregleda: 3877

Povezane vesti

Povezane teme

jene maglai

budžet

budžet grada subotice

budžet lokalne samouprave

gradski budžet

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.