Komentara: 16
Pregleda: 4330

Budžet grada naredne godine manji za 500 miliona dinara

24.10.2013. u 16:32h
Budžet grada Subotice, prema prvim grubim procenenama, u sledećoj godini će biti znatno manji u odnosu na ovogodišnji, izjavio je gradonačelnik Subotice Modest Dulić Prema njegovom mišljenju, iako još uvek nije precizno definisan, budžet grada Subotice za narednu godinu biće za pola milijarde dinara manji u odnosu na rebalansirani ovogodišnji budžet.
Budžet grada naredne godine manji za 500 miliona dinara

Razlog za ovo smanjenje, prema Dulićevim rečima, leži u izmenama seta poreskih zakona, čije posledice će se, za razliku od ove kada je zakon počeo s primenom od juna, osetiti tokom cele godine naredne godine.

„Prema prvim procenama, sledeće godine ćemo raspolagati sa 4,7 do 4,8 milijardi dinara, što znači da ćemo morati da napravimo dalje značajne uštede”, rekao je Dulić Tanjugu.

Prema njegovim rečima, to će značiti moratorijum na dalje zapošljavanje i program smanjenja zaposlenih, kako u gradskoj upravi, tako i u javnim preduzećima.

On je podsetio da je ovogodišnji budžet Grada Subotice, takođe zbog izmena seta poreskih zakona koje su uzrokovale manje prihode po osnovu poreza na zarade, rebalansom smanjen za više od 440 miliona dinara, sa 5,6 na 5,2 milijarde dinara.

Prethodno je, po Dulićevim rečima, takođe sprovedeno nekoliko odluka i preporuka kojima su ostvarene značajne uštede u gradskom budžetu.

Tako je smanjenjem zarada funkcionerima ostvarena ušteda od preko tri miliona dinara, a više miliona dinara uštede ostvareno je kroz smanjenje zarada zaposlenih u Gradskoj upravi, što je takođe preporučeno i svim javnim preduzećima.

Pored toga, dodaje Dulić, smanjene su i subvencije javnim preduzećima, na način da ne dođe do smanjenja kvaliteta usluga, odnosno da se „sa manje novca ostvare svi planirani programi i planovi”.

„Interesantno je reći da smo ove godine značajnu uštedu napravili u postupcima javnih nabavki. Tako je u odnosu na planirano, 20 miliona dinara ušteđeno u postupku izbora izvođača radova na asfaltiranju u gradu, osam miliona na sanaciji fasade Muzičke škole, čime smo ostvarili značajne uštede”, rekao je Dulić Tanjugu.

On je dodao sa su „smanjeni i ostali rashodi koji nisu bili nužni”, u smislu planiranih gradskih investicija čija je realizacija mogla da bude pomerena za narednu godinu.

„Odložili smo investiciju u infrastrukturno opremanje industrijske zone „Petar Drapšin”, za narednu godinu smo odložili rekonstrukciju „zelene fontane”, čime smo takođe ostvarili značajne uštede u budžetu”, rekao je Dulić.

Postavljeno pre 10 godina i 5 meseci
Komentara: 16
Pregleda: 4330
Povezane teme

Grad Subotica

budžet

Modest Dulić

budžet grada subotice

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.