Komentara: 46
Pregleda: 9316

Brutalno pretučen pas u naselju Mali Radanovac

19.08.2014. u 12:54h > 19:08
Izvor: Subotica.com
Jedan lovac iz naselja Mali Radanovac pretukao je u nedelju motkom bolesnog i iznemoglog psa na očigled komšija koji su ga sa terase preklinjali da prestane. Pas se trenutno nalazi kod aktivista udruženja za zaštitu životinja "Anima" koji pokušavaju da delomično oporave maltretiranu životinju. Policija je izvršila uviđaj po prijavi, ali još uvek se ne znaju dalji postupci u proceduri.
Brutalno pretučen pas u naselju Mali Radanovac

U nedelju u naselju Mali Radanovac zabeležene su posledice okrutnog postupanja prema životinji koju je na očigled komšija fizički maltretirao lovac.

Životinja je nakon pretrpljenog nasilja iznemogla i izranjavana ležala u travi pored puta. Po tvrdnjama očevidaca ta osoba je tukla psa do iznemoglosti, iako su ga komšije preklinjale da prestane. Pas je u stravičnim bolovima ležao na ulici čitav dan i deo narednog dana

Policija je pozvana čak tri puta, ali na poziv nisu izlazili. Tek narednog dana na uviđaj su izašli komunalni policajci, koji su konstatovali okrutno postupanje prema životinji i saslušali svedoke koji su im se neformalno obratili,  ali s obzirom da po ovlašćenjima nemaju prava da privode prekršioce nisu mogli ni da reaguju.

Brutalno pretučen pas u naselju Mali Radanovac

Brigu o iznemogloj životinji preuzeli su aktivisti udruženja "Anima" koji su prvo preuzeli životinju i sanirali joj povrede u veterinarskoj stanici "Panvet" i koji su utvrdili da je Miki, kako su mu aktivisti dali ime, bio bolestan i ekstremno neuhranjen i pre povređivanja.

Po priči svedoka koji su se nalazili u neposrednom okruženju ovo nehumano postupanje učinio je sugrađanin koji je između ostalog lovac i za kojeg tvrde da je naoružan vatrenim oružjem, pretpostavlja se u legalnom posedu. Isti svedoci tvrde da

Policija trenutno ispituje slučaj, a na pitanje zašto je to uradio, lovac je odgovorio da je psa "samo malo terao motkom."

Član 269. Krivičnog zakonika Republike Srbije glasi:

Ubijanje i zlostavljanje životinja - Ko kršeći propise ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Ako je usled dela iz stava 1. ovog člana došlo do ubijanja, mučenja ili povređivanja većeg broja životinja, ili je delo učinjeno u odnosu na životinju koja pripada posebno zaštićenim životinjskim vrstama, učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine.

Ko iz koristoljublja organizuje, finansira ili je domaćin borbe između životinja iste ili različite vrste ili ko organizuje ili učestvuje u klađenju na ovakvim borbama, kazniće se zatvorom od tri meseca do tri godine i novčanom kaznom.

Pošto veterinarska stanica "Panvet" nema svoj stacionar pas se trenutno nalazi kod jedne aktivistkinje udruženja "Anima". Miki se nalazi u veoma teškom stanju, дdobio je veću dozu sedativa da bi ublažili bolove i aktiviste se trude da mu pruže svu moguću brigu i pažnju, ali zbog težina povreda, ali i stanja u kojem se ranije nalazio, borba za njegov život јe vrlo neizvesna.

Na Fejsbuku se pojavila stranica "Pravda za Mikija" u kojoj se osuđuje napad na ovog psa, ali i generalno pojavu sve češćeg zlostavljanja životnjia. U slučaju da budete svedok zlostavljanja životinja predlažemo da pročitate informativni članak "Šta preduzeti ako ste svedok zlostavljanja ili ubistva životinje?"

Brutalno pretučen pas u naselju Mali Radanovac

19.08.2014 oko 15:30h - Volonteri dežuraju pored Mikija... iscrpljeni posle duge noći pune neizvesnosti...

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 8 meseci
Komentara: 46
Pregleda: 9316
Povezane teme

zlostavljanje životinja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.