Komentara: 12
Pregleda: 5683

Bolnica otvara Metadonski centar?

30.11.2011. u 15:38h
Izvor: RTV Yueco
Bolnica otvara Metadonski centar?

Opšta bolnica Subotica želi da otvori Centar za metadonsku terapiju, a u tom pravcu će imati podršku Ministarstva zdravlja, zaključeno je na današnjem sastanku rukovodstva Bolnice i državnog sekretara u ministarstvu zdravlja dr Periše Simonovića. Metadonski centar je potreban s obzirom na broj zavisnika od droga u području koji bolnica pokriva, a podrazumeva primenu leka, medicinskim rečnikom rečeno, supstituciju metadona umesto, na primer, heroina. Pored toga, razgovaralo se i na temu šta dalje nakon Metadonske terapije, gde je zaključeno da je pravi nastavak puta boravak bivših zavisnika u radnim zajednicama kao što je “Hosana”.

Rukovodstvo Opšte bolnice Subotica na radnom sastanku upoznalo je državnog sekretara dr Perišu Simonovića sa idejom otvaranja Metadonskog centra u okviru ove ustanove. S obzirom na broj zavisnika i ljudske kapacitete, u bolnici smatraju da se u Subotici može otvoriti ovaj centar.

Metadonska terapija predstavlja supsticionu terapiju odvikavanja od narkotika, posebno heroina, gde se ova droga zamenjuje metadonom. Stručna komisija ministarstva zdravlja dala je podršku ovoj ideji. U praksi, tim predvođen psihijatrom će utvrđivati da li je zavisnik psihički i fizički spreman za ovu terapiju, nakon čega sledi motivacioni period, a zatim i terapija metadonom.

Razgovaralo se i o načinu lečenja nakon Metadonske terapije. Jedan od vidova nastavka terapije jesu radne zajednice kao što je subotička “Hosana”. Poseta državnog sekretara je inicirana od strane Regionalne privredne komore Subotica, zbog mogućnosti proširenja delovanja medicine rada, posebno u svetlu stresa i psihičkog pritiska kojem su pojedini radnici izloženi, a u čemu mogu pomoći psihijatri bolnice.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 12 godina i 4 meseca
Komentara: 12
Pregleda: 5683

Povezana vest

Povezane teme

subotička bolnica

opšta bolnica

metadonska terapija

hosana

odvikavanje od narkotika

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.