Komentara: 25
Pregleda: 5922

Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

31.10.2014. u 10:40h
Izvor: Subotica.com
Muzički festival "Omladina" održava se i ove godine uprkos teškoj situaciji u oblasti kulture i finansijskim problemima koji iz godine u godinu otežavaju organizaciju ovog eminentnog festivala još iz doba nekadašnje Jugoslavije. Velikim angažovanjem organizatora obezbeđen je bogat muzički program koji počinje već od sutra, a trajaće sve do 8. novembra kada će biti održano finalno veče. Tradicionalno "Veče nostalgije" na kojem će nastupiti Kornel Kovač sa prijateljima biće održano 7. novembra u Velikoj većnici.
Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

Direktor festivala Gabor Lenđel izrazio je zadovoljstvo što je festival posle 4 godine stao na svoje noge, uz nesebičnu pomoć umetničkog direktora Kornelija Kovača, ali isto tako izrazio žaljenje što je Komisija za dodelu sredstava iz oblasti kulture, u sastavu:  Josipa Ivanković, Valerija Pribila, Tomislav Žigmanov, Apolon Savanov i  Jasmina Stevanović donela odluku da ove godine ne dodeli sredstva za održavanje ovog festivala, ali srećom neki kompromis je postignut u poslednji čas i festival će se ipak održati, malo skromnije, ali po planu.

- "Cilj festivala je da nam se javi što veći broj mladih izvođača, što nam se i dešava iz godine u godinu, ali teško je organizovati ovako veliki festival jer iz godine u godinu para je sve manje. Žalim što nismo naišli na razumevanje Komisije za dodelu sredstava iz oblasti kulture koja je nedodeljivanjem sredstava očigledno smatrala da ovakav festival ne treba Subotici, ali razumevanjem gradonačelnika i sponzora ovaj festival će se ipak održati." - izjavi je Lenđel

Po rečima Lenđela buduće organizacije festivala "stariji" će prepustiti mlađem delu tima, koji bi trebao u saradnji sa Kancelarijom za mlade da nastavi ovaj eminentni muzički projekat i pokuša da održi tradiciju i nastavi da afirmiše mlade bendove i izvođače sa ovih prostora.

- "S obzirom da je festival imao jednu dvadesetogodišnju "rupu" u održavanju smatrali smo da je potrebno da napravimo jedan spoj neposjivog u kojem želim da spojimo praktično tri generacije, onu zlatnu kojoj između ostalih pripada i Kornelije Kovač, srebrnoj koja je sticajem raznih okolnosti tokom devedesetih nezasluženo preskočena i ovoj današnoj omladini kojoj se mi obraćamo" - izjavio je Armand Mesaroš, jedan od organizator festivala

Ovogodišnji muzički festival “Omladina” na finalnoj večeri koja će se održati 8. novembra od 20 časova u Nepkeru, predstaviće 12 učesnika iz Turske, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i više gradova Srbije. Specijalni gost večeri će biti bend "D ZOO" koji je na nedavno održanoj 48. Zaječarskoj gitarijadi u osvojio prvo mesto u kategoriji domaćih bendova.

Na konkurs za ovogodišnji festival pristigle su 64 kompozicije od kojih je odabrano ih 12 za finalno veče, a o najboljim kompozicijama odlučuje petočlani žiri u sastavu Brano Likić, Aleksandar Gajović, Dejan Cukić, Gordana Vidaković i Dario Kostić.

Finalni učesnici festivala "Omladina 2014":

  1. M.O.B.S. – VOLŠEBAN (BiH)
  2. JOHNNY ALMOST – IF YOU EVER (Serbia)
  3. SKARVOLT – DA JAK SAM KAO TI (Serbia)
  4. UP N’ DOWNS – TRUBADUR IN ANGEL (Slovenia)
  5. FURKAN SAKIZLI – TIME (Turkey)
  6. SANTOS BROTHERS – POŽUDA (Serbia)
  7. S.K.A. – KORAK NAPRED (Serbia)
  8. THE LAST LOCATION – TI ODLAZIŠ (BiH)
  9. MIMANSA – LIE (Serbia)
  10. VANYA CON TRIOS – CENTAR SVETA (Serbia)
  11. WARNING IN THE MORNING – BENNÜNK AZ ÁLLAT (Hungary)
  12. ROCK IN PEACE – FABRIKE (Montenegro)

Pre finalne večeri na kojoj će nastupiti ovi izvođači održaće se "Veče nostalgije" na kojem će domaćin biti Kornelije Kovač a pored njega nastupiće Bisera Veletanlić, Dejan Cukić, Seid Memić Vajta, Goran Šepa – Gale, Tanja Banjanin, dalmatinska klapa "Cambi", Aleksandra Kovač, Ivan Bosiljčić, Saša Vasić, Arpad Serda, Aniko Kovač i dobro poznati Subotičani Dušan Svilar i Mirna Radulović.

Ulaznice za "Veče nostalgije" mogu se kupiti u knjižari "Plato" po ceni od 2.500 dinara, a broj mesta je ograničen na 200.

Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

Povodom obeležavanja festivala "Omladina 2014", Kancelarija za mlade Grada Subotice u saradnji sa Junior Music Studio i neformalnom grupom "UrLiK" su organizovali prateći program pod nazivom "Slobodne forme". Ulaz na sva dešavanja u okviru ovog programa  je besplatan.

U utorak, 4. novembra od 19,30 časova u Omladinskom klubu „Skladište“  biće održana izložba i predavanje Dejana Mrkića: "Poslednja mladost u Jugoslaviji – Festival Omladina 1961 – 1990".

U klubu "Mladost" će u okviru festivala 5. i 6. novembra biti održana no nekoliko koncerta i to u sredu kada će nastupiti Neuroleptic Trio i u četvrtak kada će nastupiti bendovi Omladinac 11, Fluat i Sevdah Youth.

U četvrtak, 6 novembra u Gradskoj biblioteci biće predstavljen ilustrovani, stripovani vodič za lutanje kroz praistoriju, istoriju, prošlost, sadašnjost i budućnost Subotice i bliskih joj naselja. Kako kažu autori ovog stripa mogućnosti da se zaluta, prateći ovaj vodič, ima bezbroj, na svakoj strani po nekoliko, a moguće je izgubiti se i unutar samog vodiča.

- "Glavni junaci ovog stripa smo mi, svi mi koji spletom okolnosti i posledicom niza slučajnih događaja moramo da delimo isti grad. Ima li nas bez grada i može li biti grada bez nas, saznaće samo oni koji ne zalutaju do prave, a ne pogrešne budućnosti." - kažu autori Marko Božinoski Klaun i Darko Kovačević.

Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

U okviru pratećeg programa "Slobodne forme" 7. novembra (petak) u klubu "Pogon" biće održano književno veče na kojem će nastupiti Neformalna grupa "UrLiK, Goran Francišković i Janoš Sekereš jane.  Tokom jdnočasovnog programa biće predstavljeni mladi subotički umetnici, kao i programi "UrLiK - umestnost ispred forme" i Knjiženi klub "UrLiK". U program koji počinje u 21 čas učestvovaće Miloš Markov - poezija, Stefan Basarić - poezija, Jugoslav Bohucki - poezija, Деся Ловоров - poezija, Dražena Ena Tkalac - poezija, Oliver Blesak - umetnički performans, Darko Ćakić - proza i Tijana Vladić - akustični performans

Posle književne večeri, oko 22 časa, u klubu "Pogon" biće održani koncerti bendova "Drago mi je", "Wooden Ambulance", "Senkiháza" i "StuttgartOnline".

Tradicionalno polaganje venaca na spomenik posvećenom osnivačima festivala Josipu Kovaču (ocu Kornelija Kovača) i Aleksandru Jančikinu održaće se 8. novembra u 12 časova.

Bogat muzički program festivala "Omladina 2014"

Direktor festivala je Gabor Lenđel, umetnički direktor Kornelije Kovač, organizator Gordana Vidaković, suorganizator Kancelarija za mlade grada Subotice, režija Vladimir Miletin i Nebojša Bungin, direktor fotografije Josip Horvat, za montažu i grafičku obradu zadužen je Vladimir Miletin, dok će se za dobar zvuk i rasvetu pobrinuti Danijel Davčik.

Ulaz na kompletan osmodnevni program festivala je besplatan, dok se za "Veče nostalgije" plaća ulaz u iznosu od 2.500 dinara.

Izvor: Subotica.com
Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014" Najava festivala "Omladina 2014"
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 25
Pregleda: 5922

Povezane vesti

Povezana dešavanja

Povezane teme

Armand Mesaroš

festival omladina

kornelije kovač

gabor lenđel

gordana vidaković

muzički festival

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.