Komentara: 37
Pregleda: 10969

Bez "knjižice", preko portirnice, do posla u Privrednoj zoni MB

04.06.2013. u 17:19h
Izvor: RTV Yueco
Do posla u nekoj od kompanija u Privrednoj zoni Mali Bajmok dolazi se preko oglasa Nacionalne službe za zapošljavanje ili neke od kompanija koje se bave zapošljavanjem preko Interneta. Nasuprot neretkim komentarima i čaršijskim pričama, partijska knjižica niti se nameće kao uslov za zaposlenje, niti je presudna prilikom zapošljavanja, slažu se sagovornici YuEco televizije Zlatko Panić, direktor NSZ u Subotici i Živko Topalović, direktor Contitech-a. Jedini uslovi su oni koji su propisani oglasima samih kompanija.
Bez "knjižice", preko portirnice, do posla u Privrednoj zoni MB

Svako presecanje vrpce prilikom otvaranja novih pogona stranih kompanija u Subotici ispraćeno je neretkim komentarima da se do posla u tim firmama dolazi sa partijskom, a ne radnom knjižicom. Tako je bilo i u slučaju otvaranja kompanije Kontitek fluid Srbija. Direktor ove kompanije Živko Topalović kaže da su radnike do sada birali i putem ­­­internet oglašavanja i preko Nacionalne službe za zapošljavanje, a da je ipak većina radnika izabrana na treći način – oko 60 odsto radnika je izabrano tako što su mnogi dolazili i ostavljali svoje radne biografije na portirnicu preduzeća, nakon čega su bili pozvani na razgovor.

“Raduje me što su zaposleni ljudi koji su preuzeli inicijativu, došli kod nas, predstavili se i pronašli sa nama zajednički interes” – rekao je Topalović.

Pored svakodnevnog praćenja oglasne table Nacionalne službe za zapošljavanje, jedan od načina da dođete do posla u stranim kompanijama koje su prisutne u Subotici jesu i sajmovi zapošljavanja, jer su gotovo sve firme iz Privredne zone Mali Bajmok učestvovale na nekim od ranijih sajmova, pa čak i one firme koje grade fabrike. Sve u svemu, direktor filijale ove službe u Subotici Zlatko Panić ne veruje da je prilikom zapošljavanja presudna partijska knjižica.

“Kad neko u pogon uloži 10 miliona evra, kao što je to slučaj sa Kontinentalom, ja ne verujem da direktor ljudskih resursa koji je, kako neko misli, angažovao partijskog čoveka, kada načini grešku koja se meri hiljadama evra, može da kaže – pa neko me je naterao iz, ne znam koje, stranke” – rekao je Panić.

Dodatni problem u razmeni informacija o slobodnim radnim mestima predstavlja podatak da svega svaki četvrti od oko 12.000 nezaposlenih u Subotici zna da koristi elektronsku poštu, odnosno ima i mejl adresu.

Sa druge strane, većina kompanija ima sektor za ljudske resusrse, sa pripadajućim i mejlom, i veoma vas malo košta da ih upoznate sa vašim sposobnostima. Ako treba, i po nekoliko puta.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 10 godina i 10 meseci
Komentara: 37
Pregleda: 10969

Povezana vest

Povezane teme

Zlatko Panić

NSZ Subotica

Nacionalna služba za zapošljavanje

contitech subotica

privredna zona mali bajmok

zapošljavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.