Komentara: 3
Pregleda: 6444

Bazeni čisti, u Palić oprezno

29.06.2012. u 22:43h
Izvor: SuMedija
Prema nalazima stručnjaka Zavoda za javno zdravlje, kao i prošle godine, ne preporučuje se kupanje u jezerskoj vodi, a u bazenima treba poštovati higijenu i pravila ponašanja
Bazeni čisti, u Palić oprezno

Još jedna letnja sezona za Palić je, što se tiče kupanja na turističkom delu, u znaku preporuke da se ono, u interesu zdravlja, ipak izbegava. Nalazi su, kao i ranijih sezona, nepovoljni, tako da se Subotičanima i svima koji odlaze na Palić preporučuje da ne ulaze u vodu, kaže dr Zorica Mamužić Kukić, lekar specijalista higijene i načelnik Centra za higijenu i humanu ekologiju.

- Uzorkovanje vode se obavlja u skladu sa programom ispitivanja površinskih voda za 2012. godinu i pratimo mikrobiološke, fizičko-hemijske i hidrobiološke parametre - napominje dr Kukić Mamužić. -Uzorci sa Palića uzeti u toku ovog meseca pokazuju da nema bitnijih promena u odnosu na prethodnu godinu, što konkretno znači da za sada ne možemo garantovati za bezbedno kupanje u jezeru. Naravno, ako neko na sopstvenu odgovornost ipak odluči da se kupa, apelujemo da se odmah po izlasku iz vode istušira i presvuče kupaći kostim u cilju prevencije mogućih oboljenja.

Na bazenima je situacija potpuno drugačija: voda je čista, a od samih kupača zavisi da li će to i ostati.

- Kontrolišemo bazene u Dudovoj šumi, kao i novootvoreni bazen u Sportsko-rekreacionom centru „Prozivka” i do sada su svi uzorci bili ispravni. Dakle, voda je bezbedna za kupanje, ali skrećemo pažnju da u cilju bezbrižnijeg korišćenja bazena u ovim toplim letnjim danima tome sami treba da doprinesemo poštovanjem higijenskih mera. Neophodno je tuširanje pre ulaska u bazen, korišćenje dezinfekcionih barijera, tuširanje po izlasku iz vode i naravno korišćenje toaleta.

Preporučuje se takođe da se bolesni ne kupaju u javnim kupalištima, kao ni deca mlađa od tri godine, jer visoke temperature i veliki broj kupača mogu predstavljati opasnost za one kojima je imunitet umanjen.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 6444
Povezane teme

jezero palić

kupališna sezona na paliću

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.