Komentara: 48
Pregleda: 15255

Bajić: Trpimo pritiske da ne postojimo kao autohtona nacionalna manjina

30.09.2016. u 17:02h
Izvor: Subotica.com
Savez bačkih Bunjevaca će podneti inicijativu Skupštini AP Vojvodine da se Naredba Glavnog narodnooslobodilačkog odbora iz 1945. godine, kojom se zabranjuje slobodno izjašnjavanje Bunjevaca, proglasi aktom koji krši poštovanje ljudskih prava.
Bajić: Trpimo pritiske da ne postojimo kao autohtona nacionalna manjina

Na konferenciji za novinare predsednik Saveza bačkih Bunjevaca, Mirko Bajić je istakao da iako ovaj akt više nema pravno dejstvo, Bunjevci i dalje trpe pritiske koji predstavljaju njegovu posledicu.

- Nažalost, i dan danas trpimo pritiske da ne postojimo kao autohtona nacionalna manjina, nego da kao postoji samo jedna grupa ljudi koji neće da se izjasne kao Hrvati pa predstavljaju sebe kao Bunjevci a Bunjevci su ustvari Hrvati. Takve izjave su i danas prisutne, one ne dolaze iz Republike Hrvatske direktno kao akt državnih organa, nego su proizvod inicijativa poreklom Bunjevaca a danas Hrvata na našoj teritoriji, pa dolazimo do takvih okolnosti da se pitamo imamo li ili nemamo pravo, što nikako ne bi smelo biti pitanje-rekao je Bajić.

Primer za takvu situaciju Bajić nalazi u Sporazumu o zaštiti prava nacionalnih manjina sa Hrvatskom, čije je ostvarivanje razmatrano pre nekoliko dana na skupu u Beogradu.

-U tom bilateralnom sporazumu nigde se ne spominju Bunjevci, govori se samo o ostvarivanju prava Hrvata u Srbiji što je normalno i što mi pozdravljamo i želimo da se realizuje u korist hrvatske nacionalne manjine u Republici Srbiji. U analizi sprovođenja tog sporazuma, autora Boška Baštovanovića, se navodi da uprkos znatnom poboljšanju položaja Hrvata u praksi ima još poteškoća oko proklamovanog, posebno obrazovanja, jer odnose između dve zemlje opterećuje tkz. „bunjevačko pitanje“. Ovo je dokaz da i danas postoje težnje da se nama pravo da se izjašnjavamo kao Bunjevci osporava-kaže Bajić.

Kako značaj ove inicijative prevazilazi okvire političke stranke, SBB će uputiti zahtev Nacionalnom savetu bunjevačke nacionalne manjine da podnese inicijativu Skupštini AP Vojvodine.

-Akt iz 1945. godine je akt diskriminacije prema grupi građana koji su se izjašnjavali kao Bunjevci, akt nasilne asimilacije, protivan je ljudskim pravima i slobodama. Ako i danas u tim okvirima imamo problem, da nam se osporava pravo na izjašnjavanje već se smatra da nismo Bunjevci nego da smo bunjevački Hrvati ili hrvatski Bunjevci onda imamo apsolutno pravo da tražimo da se okarakteriše šta je Bunjevcima učinjeno tada. Pošto prevazilazi okvire političke stranke, uputićemo zahtev Nacionalnom savetu da svojom odlukom uputi inicijativu Skupštini Vojvodine, te da na taj način ovo pitanje postavimo u kontekst opštih prava Bunjevaca-poručuje Bajić.  

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 48
Pregleda: 15255

Povezana vest

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.