Komentara: 6
Pregleda: 14284

Azijska voćna mušica primećena u zasadima u okolini Subotice

28.09.2016. u 17:42h
Izvor: TV Subotica
Stručnjaci Poljoprivredne stručne službe, redovnim monitoringom terena, primetili su kod jagodičastog voća pojavu azijske voćne mušice (Drosophila Suzukii). Nova štetočina pojavila se u evropskim zemljama 2009. godine, a od prošle godine i kod nas.
Azijska voćna mušica primećena u zasadima u okolini Subotice

Azijska voćna mušica, za razliku od obične vinske mušice, napada zdrave plodove. Ženka ove vrste ima čvrstu testerastu legalicu sa kojom lako zaseca potkožicu ploda i ubacuje jaja, koja se nakon embrionalnog razvoja, hrane unutrašnjim delom voća. Na taj način plodovi brzo propadaju i trule, a i nisu upotrebljivi za konzumaciju i industrijsku preradu, pa vlasnici zasada trpe veliku štetu.

Voćne vrste koje su najčešće napadnute a ujedno i najosetljivije u vreme zrenja su jagoda, malina, kupina, smokva, trešnja, višnja, breskva, šljiva i vinova loza. U cilju kontrole populacije ove štetočine, stručnjaci su proizvođačima bobičastog, koštičavog voća kao i vinove loze namenili korisne savete.

- "Dodatno suzbijanje, odnosno kontrolisanje ove štetočine ne  radi se u periodu u kojem je ograničena upotreba pesticida odnosno, zbog karence, ne prska se u periodu zrenja voća. Ono što proizvođači mogu da preuzmu jeste kontrolisanje brojnosti ove štetočine, postavljanjem lovnih klopki koje se mogu napraviti same od plastičnih flaša. U flašu je potrebno ubušiti nekoliko otvora za ulaz mušice, a u flašu je poželjno sipati sirće kao atroktant pa potom crno vino i nekoliko kapi deterdženta. Klopku je potrebno staviti u krošnju na visinu od 1,8 do 2 metra i svakih 7 dana je poželjno prazniti klopke. Ulovljenu štetočinu stavite u rastvor 96% etanola i proslediti najbližem regionalnom centru Poljoprivredne stručne službe radi daljneg utvrđivanja vrste." - rekao je Nikola Ostrogonac, iz Poljoprivredne stručne službe Subotica

Azijska voćna mušica ima sposobnost da se razvija na temperaturama koje se kreću od najnižih do najviših,  a može da razvije i  do 15 generacija godišnje. S obzirom na veliku rasprostranjenost  i brzo razmnožavanje, predstavljaće ozbiljan problem za proizvođače u budućnosti.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 14284
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.