Komentara: 27
Pregleda: 11115

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

28.01.2013. u 03:14h
Izvor: SuMedija
Sudeći prema programu Direkcije za izgradnju grada, Subotičani će 2013. godinu, ukoliko se planovi ostvare, imati razloga da pamte jer će se dosta toga izmeniti, a na neke promene se čekalo i decenijama.
Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Na primer, nikada završeni deo Otvorenog univerziteta, poznat kao „betonski kostur", konačno će otići u istoriju još ove zime.

Rušenje skeleta u februara

- Postupak javne nabavke za uklanjanje ove konstrukcije je u završnoj fazi i negde krajem januara ili početkom februara uvešćemo izvođača u posao. Mislim da svi građani željno iščekuju da vide rušenje skeleta - kaže Snežana Pejčić, vršilac dužnosti direktora Direkcije za izgradnju grada.

Subotički centar počeće da dobija novi, ili je prikladnije reći svoj stari, bolji lik, ne samo zbog rekonstrukcije fasade Muzičke škole i još dve do tri koje će se obnoviti sufinansiranjem od strane Direkcije, nego i rešavanjem sudbine Zelene fontane, koja je poslednjih godina postala ruglo u srcu grada.


Zelena fontana?

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Postoje tri predložena rešenja za Zelenu fontanu: da se zameni parternom, da se uradi slično kao ova sa žolnai keramikom, ili da to bude granit. U ovoj godini za fontanu je obezbeđeno 50 miliona dinara sa projektovanjem i počeće izvođenje radova, nakon što dođe do izbora rešenja, a predviđena su sredstva i za 2014. godinu, jer će investicija trajati dve godine.

Ukoliko se rebalansom budžeta u ovoj godini stvore mogućnosti, fontana će ulepšati centralni gradski trg još ove godine", objašnjava Snežana Pejčić.


Sanacija objekata

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Za sanaciju zgrade Sokolskog doma kao i nekadašnje Berze rada na uglu ulice Đure Đakovića i Zmaj Jovine naručiće se projekti.


Majšanski most i majšanska petlja

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

U Direkciji očekuju da uskoro stigne izveštaj o stanju Majšanskog mosta jer su betonski stubovi na kojima počiva dotrajali, pa će nakon toga početi izrada plana popravke ove za Suboticu veoma važne saobraćajnice.

- Što se tiče eksproprijacije parcela na Majšanskoj petlji, ona je u završnoj fazi, projekat je već naručen, i predstoji pribavljanje lokacijske dozvole za izgradnju kružnog toka. Kada govorimo o putnoj infrastrukturi, za održavanje, revitalizaciju i izgradnju novih saobraćajnica u ovoj godini biće izdvojeno 370 miliona dinara, od toga oko 200 miliona za nove puteve. Imamo gotovih preko 60 projekata za ulice, od mesnih zajednica dobili smo listu prioriteta, i na osnovu toga sprovešće se javna nabavka - kaže direktorica Direkcije za izgradnju grada.

Saobraćaj u Subotici

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice
Ono što će u saobraćajnim rešenjima u ovoj godini biti novina jeste mogućnost levog skretanja duž magistralnog puta u delu centralnog gradskog jezgra, a to će se odnositi na raskrsnice sa ulicama Ištvana Kizura, Boze Šarčevića, Ante Parčetića, Štrosmajerovom i drugim. Na ovaj način poboljšaće se protočnost saobraćaja, ali i bezbednost vozača i drugih učesnika.

- U toku je i izrada dokumentacije za probijanje saobraćajnice od Istočne petlje auto-puta prema Javnim skladištima i pristupiće se u ovoj godini eksproprijaciji parcela i projektovanju puta, jer će on biti vrlo značajan za rasterećenje tranzitnog, teretnog saobraćaja kroz centar grada. Jedno usko grlo u saobraćaju otkloniće se proširenjem dela Frankopanske ulice prema Dudovoj šumi, a radićemo i na projektima za proširenje ulica Braće majera i Sterijine i rekonstrukciji Ferenca Sepa zajedno sa tri raskrsnice - Kosovskom ulicom, ulicom Arsenija Čarnojevića i Alejom Maršala Tita.

Vrlo brzo, završiće se nedostajući deo puta u ulici Muškatla u Hajdukovu, prema graničnom prelazu. Za nas, kao upravljače putevima, veoma je važno katastarsko snimanje saobraćajnica i saobraćajne infrastrukture sa pratećom signalizacijom, koji posao je započet i očekujemo da bude završen do kraja ove godine za uže gradsko jezgro, a u 2014. godini u potpunosti - kaže Snežana Pejčić.


Ostali planovi za ovu godinu

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Direkcija za izgradnju grada u programu za ovu godinu ima i sanaciju Doma kulture u Tavankutu, koja će trajati dve godine, zatim izgradnju dva ili tri dečija igrališta i jednog ili dva sportska terena, a njihove lokacije biće utvrđene na osnovu prioriteta i potreba mesnih zajednica. Ono što će posle nekoliko decenija konačno biti pokrenuto sa mrtve tačke jeste pitanje izgradnje centralnog groblja, jer su predviđena sredstva za raspisivanje konkursa za arhitektonsko rešenje budućeg groblja, koje će se nalaziti u Malom Bajmoku.


Najviše za komunalije

- Direkcija će u ovoj godini raspolagati sa milijardom i 317 miliona dinara, od kojih će najveći deo, 448 miliona, biti utrošeno za komunalnu infrastrukturu grada. Za puteve je predviđeno 370 miliona dinara, u delu programa građevinskog zemljiša nešto manje od 150 miliona, za poslovne prostore 126 miliona i za održavanje stambenih objekata 88 miliona - kaže Snežana Pejčić.


Kako protiv vandala?

Aktuelno: Rušenje skeleta i uređenje Subotice

Problem krađe šahtovskih poklopaca i rešetki slivnika još nije rešen i one se nastavljaju nesmanjenim intenzitetom i ove godine. Da li će poklopci biti zamenjeni onima od plastične mase, koja neće biti interesantna kradljivcima?

- Imamo nekoliko ponuđača koji su voljni da ih izrade, ali problem je što u Subotici postoji čak 18 tipova slivnika i šahtova, i trebalo bi u malim serijama naručiti odgovarajuće rešetke i poklopce, što znatno povećava cenu, ili građevinskim radovima ujednačiti dimenzije ovih objekata, a to je takođe veoma skupo. U svakom slučaju poklopci od tvrde plastike bili bi trajnije rešenje - smatra v.d. direktora Direkcije za izgradnju grada Snežana Pejčić.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 2 meseca
Komentara: 27
Pregleda: 11115

Povezane vesti

Povezane zviždaljke

Povezane teme

zelena fontana subotica

Grad Subotica

majšanska petlja

majšanski most

krađa

saobraćaj

vandalizam

betonski skelet

bezbednost u saobraćaju

korzo

sokolski dom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.