Komentara: 37
Pregleda: 8547

Ako bude groblje, biće i referendum

10.11.2014. u 20:08h
Izvor: Subotica.com
Vest da će na mestu sportsko-rekreativnog centra „As trade“ biti izgrađeno groblje izazvala je negodovanje stanovnika Malog Bajmoka. Građane podržava i Mesna zajednica gde tvrde da će, ukoliko Grad odluči da preuzme prostor i sportske terene pretvori u groblje, raspisati referendum.
Ako bude groblje, biće i referendum

- Odlučno se protivimo nameri da se sportski tereni i ribnjak pretvore u groblje, koje će biti u samom centru naselja, na 300 metara od ambulante – kategoričan je Darko Antelj, predsednik Skupštine MZ Mali Bajmok.

– Bojimo se da će leševi će zagaditi vodu, jer ljudi koriste vodu iz bunara, a isparenja vazduh. Nemamo ništa protiv da grad kupi „AS trade“, ali da uloži u sportske sadržaje, koji će omladinu skloniti sa ulice. Ako je budućnost grada groblje, kuda onda idemo?

Ukoliko Grad ne odustane od namere da na parceli od 8.72 hektara, koja se inače naslanja na Bajsko groblje, izgradi novo groblje, Antelj najavljuje da će raspisati referendum na teritoriji mesne zajednice.

Da će dići celo selo na noge ukoliko mu groblje bude ispod „pendžera“ poručuje i meštanin Lazar Bajić, koji živi u neposrednoj blizini „As trade“.

- Ko normalan bi to dozvolio, trebalo bi da prošire put i taj prostor srede a ne da prave groblje pored naših kuća. Borićemo se svim silama da do toga ne dođe – poručuje Bajić. Njegov stav deli i Ema Šandor, tvrdeći da bi izgradnja groblja bila kao kazna za više od pet hiljada stanovnika ove mesne zajednice.

- Kao da nije dovoljno što četiri dana u nedelji, zbog Buvljaka, stočne i autopijace jedva od gužve stižemo do grada, sada treba da nam ispred kuća bude groblje – dodaje Ema.

Kako saznajemo, vlasnik, koji inače ne živi u Subotici, plac je ponudio JKP „Pogrebno“ i Gradskoj upravi još prošle godine. Zemljište je komunalno opremljeno i savršeno odgovara ideji da bude uređeno kao parkovsko groblje sa identičnim nadgrobnim obeležjima. Takođe, otvorena je mogućnost izgradnje prvog kolumbarijuma za polaganje urni.

Ukoliko bi Grad prihvatio ponudu, problem nedostatka grobnih mesta bio bi rešen na duži vremenski period. Grad ne odustaje od ideje o gradnji centralnog groblja prema Crvenom selu, ali ona je trenutno stopirana jer predviđena lokacija, površine 60 hektara, zahvata privatne posede te je neophodno uraditi eksproprijaciju zemljišta.

Više detalja o mogućoj izgradnji parkovskog groblja možete pročitati u povezanoj vesti.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 4 meseca
Komentara: 37
Pregleda: 8547

Povezane vesti

Povezane teme

jkp pogrebno

mali bajmok

darko antelj

centralno groblje

mz mali bajmok

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.