Komentara: 6
Pregleda: 3940

Agrokombinat: Šomođi razrešen dužnosti

01.12.2015. u 15:38h
Izvor: RTV City
Stečajni upravnik „Agrokombinata“, Šomođi Šandor,  razrešen je dužnosti, saopštili su danas mali akcionari na konferenciji za medije.
Agrokombinat: Šomođi razrešen dužnosti

Nakon što je Uduženje malih akcionara 29. septembra ove godine podnelo Privrednom sudu u Subotici zahtev za smenu stečajnog upravnika, zbog kako su naveli, niza propusta i nepravilnosti u postupku stečaja „Agrokombinata“ , sudija je 6. novembra podnela predlog za njegovo razrešenje veću Privrednog suda. Samo tri dana nakon podnošenja predloga, Šandor Šomođi je podneo lični zahtev da bude razrešen dužnosti stečajnog upravnika, i to u svim slučajevima, navodeći kao razlog zdravstveno stanje, što za male akcionare nije slučajnost.

Već desetu godinu mali akcionari Agrokombinata vode bitku pritiv vetrenjača, ukazujući na brojne nepravilnosti, kršenja zakona i zloupotrebe tokom stečaja, reorganizacije i konačne likvidacije ovog nekadašnjeg poljoprivrednog giganta. Razrešenje najodgovornijeg, stečajnog upravnika Šomođija, bio je prioritet ove dugotrajne borbe, za koga tvrde da je poklanjao imovinu „Agrokombinata“. Šomođi je, pritom, sve vreme bio u sukobu interesa, kao jedan od poverilaca, te nikada nije smeo biti imenovan za stečajnog upravnika na ovom slučaju. Za male akcionare i novi stečajni upravnik, Tamaš Harmat je takođe sporan.

Tokom godina mali akcionari su se obraćali brojnim institucijama, ali kako kažu bez mnogo uspeha. Podneli su i krivičnu prijavu protiv stečajnog upravnika i njegovih saradnika, a na osnovu te prijave urađena je analiza poslovanja „Agrokombinata“ od 2005. do 2009. koja je pokazala bojne zloupotrebe.

„Agrokombinat“ je najveća pljačka u Subotici, tvrdi Milan Popović, predsednik Samostalnog sindikata, i dodaje da institucije nisu radile svoj posao.

Mali akcionari, kojih je oko 1300, tvrde da su oni i država oštećeni za minimum 20 mioliona evra. Najavljuju da neće odustati dok se pravda ne zadovolji i kažu da su rezultati sve bolji, jer nastavljaju sa prikupljanjem dokaza. Podsećamo da je „Agrokombinat“ prodat 2012. godine Industriji mesa Matijević, nakon čega ovo preduzeće prestaje da postoji. Akcionari tvrde da je Matijević kupio Kombinat daleko ispod tržišne cene na licitaciji, za koju kažu da je bila nameštena.

Izvor: RTV City
Postavljeno pre 8 godina i 4 meseca
Komentara: 6
Pregleda: 3940

Povezane vesti

Povezane teme

agrokombinat subotica

akcionari agrokombinata

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.