Komentara: 32
Pregleda: 14290

Advokat optuženog za ubistvo Tijane Jurić traži izmeštanje suđenja

29.01.2015. u 16:31h
Izvor: Subotica.com
Povodom podizanja optužnice protiv Dragana Đurića, optuženog za ubistvo Tijane Jurić, njegov advokat Viktor Gostiljac izjavio je za naš sajt da nije upoznat sa infomacijom koja se danas pojavila u medijima, da je u krivičnom postupku protiv okrivljenog Dragana Đurića podignuta optužnica.
Advokat optuženog za ubistvo Tijane Jurić traži izmeštanje suđenja

U nastavku prenosimo izjavu Viktora Gostiljca, Đurićevog advokata, koju je dao za sajt Subotica.com

Nadležni javni tužilac, pre predaje Optužnice sudu, mora doneti Naredbu o završetku istrage i o tome me obavestiti, što takođe, nije još učinjeno. U svakom slučaju, bez obzira na to, ja sam danas, kao branilac okrivljenog, zatražio od Višeg suda u Subotici da Vrhovnom Kasacionom sudu uputi Predlog za delegiranje sudske nadležnosti na drugi stvarno nadležan sud. Takva mogućnost je predviđena Zakonikom o krivičnom postupku i sa stanovišta odbrane smatram da je duboko opravdana i logična.

Naime, očigledno je da je ovaj slučaj postao paradigma krivičnih dela koja se po svakom merilu smatraju najtežim, a ime Tijane Jurić sinonim za žrtve, i prošle i buduće. Takođe, je notorna činjenica da je domaća javnost, a naročito subotička javnost duboko potresena ovim tragičnim događajem, i to sa punim pravom. Usled toga, postavlja se pitanje: Da li okrivljeni u takvoj atmosferi može imati pravično suđenje pred sudom u Subotici?

Mislim da ovaj postupak ne zaslužuje da ima i jednu mrlju na sebi i nema razloga da se postupanje ne poveri drugom nadležnom sudu, čije sudije neće biti izložene bilo kakvim pritiscima. Obzirom da sam na samom početku ovog postupka rekao da ću se starati da zakon ne bude povređen na štetu okrivljenog, čime štitim i zakone ove države, smatram da jedna pravna država mora obezbediti da se zagarantovana prava okrivljenog ostvaruju u punom kapacitetu, kako to i predviđa naš Krivični Zakon, Zakonik o krivičnom postupku, Ustav Republike Srbije i Evropska Konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

// kraj izjave

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 32
Pregleda: 14290

Povezane vesti

Povezane teme

dragan đurić

tijana jurić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.