Komentara: 6
Pregleda: 4454

54 godine Ekonomskog fakulteta u Subotici

15.05.2014. u 16:57h
Izvor: RTV Yueco
Ekonomski fakultet u Subotici obeležio je 54 godine postojanja i rada, tokom kojih je ova visokoškolska ustanova obrazovala više od 15.000 diplomiranih ekonomista. Nakon više od pet decenija postojanja fakultet trenutno na studijama ima preko 6.000 studenata, neguje dobru saradnju sa privredom, kao i međunarodnu saradnju sa fakultetima i univerzitetima iz svih krajeva sveta. Svake godine fakultet upisuje između 700 i 800 studenata na osnovne i oko 350 studenata na master studije u Subotici, kao i odeljenjima u Novom Sadu i Bujanovcu.
54 godine Ekonomskog fakulteta u Subotici

Nakon više od pet decenija postojanja, Ekonomski fakultet danas predstavlja drugu po veličini visokoškolsku ustanovu Univerziteta u Novom Sadu. Danas fakultet ima preko 6.000 studenata u Subotici i odeljenjima u Novom Sadu i Bujanovcu i preko 50 sporazuma o saradnji sa privrednim preduzećima, u kojima njihovi studenti imaju priliku da obavljaju stručnu praksu, dok studenti i profesori međunarodnu saradnju ostvaruju sa desetinama fakulteta i univerziteta među kojima su Omsk u Rusiji, Vu Han u Kini i Portland u Sjedinjenim Američkim Državama.

Rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Miroslav Vesković ocenio je da Ekonomski fakultet u Subotici predstavlja jedan od 14 najvažnijih fakulteta ovog univerziteta, koji sprovodi veoma aktivnu i agilnu međunarodnu saradnju, kako kroz direktnu saradnju u oblasti nauke, tako i u oblasti realizacije određenih studijskih programa. S tim u vezi, Vesković je dodao da fakulteti univerziteta treba da traže nove načine kako bi odgovorili potrebama tržišta rada, uz ocenu da je Ekonomski fakultet u Subotici, u tom pogledu, veoma agilan. On se takođe založio i za veću saradnju među samim fakultetima ovog univerziteta, gde bi se njihovo znanje kombinovalo u cilju stvaranja stručnjaka koji će biti zapošljivi.

Obeležavanju Dana fakulteta prisustvovali su brojni predstavnici partnerskih fakulteta i organizacija iz zemlje i sveta. U sklopu obeležavanja Dana fakulteta, sutra će na Paliću biti otvoren 19. međunarodni stručni skup “Integracioni procesi u funkciji konkurentnosti i ekonomske efikasnosti”.

 

Zajednička monografija profesora iz Subotice i Omska

Saradnja profesora ekonomije iz Subotice i iz Omska u Rusiji posvećena istraživanju svetske ekonomske krize uobličena je u monorafiju koja je danas predstavljena na Ekonomskom fakultetu u Subotici.

Monografija “Svetska finansijska kriza i putevi njenog prevazilaženja” nastala je od radova po pet profesora sa Ekonomskog fakulteta u Subotici i fakulteta iz Omska u Ruskoj federaciji koji su se bavili uzrocima krize i mogućnostima prevazilaženja, gledajući sa aspekta ove dve zemlje.

Tim povodom organozovana je promocija monografije i okrugli sto, na kojem su prisustvovali predstavnici i autori sa oba fakulteta, koji su iznosili svoja zapažanja nakon učešća u izradi radova koja su sastavni deo ove monografije. Objavljena je na tri jezika, srpskom, ruskom i engleskom, a biće distribuirana fakultetima, kako u Srbiji, tako i u Rusiji.

Osim toga, kako je rečeno na predstavljanju, moći će da se koristi i kao literatura na doktorskim studijama. Saradnja ovog tipa između Ekonomskog fakulteta u Subotici i Ekonomskog fakulteta Univerziteta “Fjodor Mihajlovič Dostojevski” iz Omska se nastavlja, pošto je u toku izrada novih radova, posvećenih korporativnom upravljanju, a koji će takođe u obliku monografije biti publikovani naredne godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 9 godina i 10 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 4454
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.