Komentara: 2
Pregleda: 4535

474 pacijenta snimljena magnetnom rezonancom

08.08.2012. u 20:27h
Izvor: RTV Yueco
Za nešto manje od dva meseca, od kako je zvanično počela sa radom magnetna rezonanca u Opštoj bolnici, snimljena su 474 pacijenta.
474 pacijenta snimljena magnetnom rezonancom

Zbog velike frekvence pacijenata, na snimanje se čeka mesec i po dana, a na rezultate do 14 dana jer se neki snimci šalju na očitavanje u Institut za onkologiju Sremska Kamenica. Saradnja sa Institutom će biti nastavljena teleradiološkom vezom, koja će uskoro biti uspostavljena.

Magnetna rezonanca je savremena dijagnostička metoda koja omogućava prikaz unutrašnjosti ljudskog organizma u cilju dobijanja tačne i pouzdane dijagnoze. Ovakvim snimanjem moguće je prikazati sve organe izuzev pluća, gde se zbog velike količine vazduha magnetna rezonanca ne koristi u cilju precizne dijagnostike. Predstavlja neškodljivu i neinvazivnu metodu, te se pregledi mogu ponavljati bez ikakve bojazni i rizika po zdravlje pacijenta. Ipak, postoje i oni kojima se ne preporučuje snimanje.

Od kada je u Opštoj bolnici instalirana magnetna rezonanca, snimljena su 474 pacijenta. Dnevno se snima do 15 pacijenata, a maksimalan kapacitet koji bi trebalo dostići je 20. Zbog velike frekvence pacijenata, jer obuhvata područje Severno-bačkog i Severno-banatskog okruga, na snimanje se čeka više od mesec dana, kada su ambulantni pacijenti u pitanju. Za bolničke pacijente postoji poseban termin, te je snimanje moguće obaviti gotovo uvek. U zavisnosti od toga gde se rezultati očitavaju, na rezultate se čeka do 14 dana.

U toku je obuka za lekare i tehničko osoblje za rukovanje ovim aparatom koja se obavlja u saradnji sa Institutom za onkologiju Sremska Kamenica. Obuka je veoma složena, te je lekarima potrebno čak dve godine da dobiju sertifikat koji garantuje njihovu sposobnost da očitavaju rezultate. Saradnja sa Institutom uskoro bi trebalo da budu nastavljena uspostavljanjem teleradiološke veze. Takva veza omogućiće da slika koja se napravi u Subotici bude prosleđena na očitavanje u ustanove i bolnice, koje će biti povezane ovakvom savremenom metodom.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 4535
Povezane teme

opšta bolnica

magnetna rezonanca

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.