Mobilna verzija sajta www.subotica.com na twitteru www.subotica.com na facebooku vesti putem RSS-a
Poveži se preko Povezivanje putem Facebook mrežePovezivanje putem Google mrežePovezivanje putem Yahoo mreže | registracija | zaboravljena šifra  zapamti me
Sreda, 26. Oktobar 2016. / Temperatura: 14 oC Kurs: 123,20 (RSD/EUR)


20. međunarodni festival pozorišta za decu - od 19. do 25. maja 2013.

Postavljeno: 11.04.2013 u 13:45h | Pregleda: 2040 Komentara: 0
Jubilarni, dvadeseti Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 25. maja 2013. u Subotici, a kao svojevrsna najava predstojećeg festivala u subotu, 13. aprila, sa početkom u 10h u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica biće, u okviru međunarodnog evropskog projekta „Nomadi lepote“ (Nomads of Beauty), održana scenografska radionica.

U projektu „Nomadi lepote“, koji sufinansira Evropska komisija kroz program “Kultura 2007-2013”, Međunarodni festival pozorišta za decu, odnosno Otvoreni univerzitet Subotica, učestvuje kao jedan od partnera, dok je nosilac projekta Novo kazalište iz Zagreba.

Deset polaznika, dece starijeg osnovnoškolskog uzrasta, sa osnovama scenografskog zanata upoznaće ovom prilikom istaknuta scenografkinja iz Hrvatske Ljerka Hribar.

Deca će dobiti uvid u to kako razmišlja pozorišni scenograf na putu od teksta do idejnog rešenja, a radionica će ispratiti proces do izrade same makete. Predložak za rad biće priča “Slavuj”.

Ljerka Hribar je diplomirala je na Akademiji lepih umjetnosti u Veneciji (Odsek pozorišne scenografije) 2001. godine, a magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek za scenski dizajn, 2010. godine. Autorka je scenografija za više od četrdeset predstava u HNK Rijeka i HNK Osijek, HKD Teatru Rijeka, Teatru &TD, KNAP-u i Kazalištu Komedija u Zagrebu, Ateljeu 212, Bitef Teatru, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru u Beogradu, SNP i Pozorištu mladih u Novom Sadu, Nacionalnom teatru u Tirani, kao i televizijskih spotova i video filmova. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

Ideja projekta „Nomadi lepote“ je da se veliko hrvatsko iskustvo u radu vizuelnih umetnika na scenografiji podeli sa partnerima (jedan od njih je i Međunarodni festival pozorišta za decu) i da se tako pokrene inicijativa za nomadsku umetničku školu. Naziv „Nomadi lepote“ preuzet je iz avangarde dvadesetog veka. Umetnici iz Hrvatske, Slovenije, Holandije, Srbije i Francuske će u okviru projekta kreirati scenografiju i video / specifičnom mestu prilagođene / svetlosne instalacije. Mladi umetnici pozvani da učestvuju u realizaciji projekta za mentore će imati vrhunske umetnike, a krajnji rezultat biće predstavljen u svim partnerskim pozorištima.

U fokusu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu. U okviru zvanične selekcije biće prikazana 21 predstava za decu uzrasta do osamnaest godina.

Sviđa mi se! [12] | Ne sviđa mi se [0]
Postavljeno pre 1294 dana i 1 sat Pregleda: 2040   Komentara: 0

Štampaj vest | Pošalji prijatelju | Postavi na Twitter

komentarisanje članka
 
Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
Imaš na raspolaganju 800 karaktera i možeš dodati maks. 6 fotografija (JPG/PNG).
Pročitaj pravila za objavljivanje komentara

PRAVILA ZA KOMENTARISANJE

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke će biti obrisani bez obrazloženja. Molimo učesnike u komentarisanju da se prilikom pisanja komentara pridržavaju elementarnih pravopisnih pravila. Komentari većinski pisani velikim slovima neće biti odobravani.

Uredništvo sajta će obrisati komentare koji su uvredljivi, koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog Internet portala.

Komentari upućeni direktno nama u kojima sugerišete na neke nepravilosti i nedostatke na sajtu razmotrićemo, ali nećemo objavljivati u okviru vesti.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Portala.

Ovaj članak još uvek nije komentarisan

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.

Vrh stranice

Poslednji komentari na vesti i pištaljke

Vremenska prognoza

SUBOTICA ( trenutno 14 oC - okt. 26, 14:15 )
Najviša dnevna: 15 oC
Najniža dnevna: 9 oC
Vlažnost vazduha: 88%
Brzina i smer vetra: S 13 km/h
čet., 27 okt.
Najviša: 12 oC
Najniža: 5 oC
pet., 28 okt.
Najviša: 12 oC
Najniža: 5 oC

Informacija