Komentara: 0
Pregleda: 2833

20. međunarodni festival pozorišta za decu - od 19. do 25. maja 2013.

11.04.2013. u 15:45h
Jubilarni, dvadeseti Međunarodni festival pozorišta za decu održaće se od 19. do 25. maja 2013. u Subotici, a kao svojevrsna najava predstojećeg festivala u subotu, 13. aprila, sa početkom u 10h u prostorijama Otvorenog univerziteta Subotica biće, u okviru međunarodnog evropskog projekta „Nomadi lepote“ (Nomads of Beauty), održana scenografska radionica.
20. međunarodni festival pozorišta za decu - od 19. do 25. maja 2013.

U projektu „Nomadi lepote“, koji sufinansira Evropska komisija kroz program “Kultura 2007-2013”, Međunarodni festival pozorišta za decu, odnosno Otvoreni univerzitet Subotica, učestvuje kao jedan od partnera, dok je nosilac projekta Novo kazalište iz Zagreba.

Deset polaznika, dece starijeg osnovnoškolskog uzrasta, sa osnovama scenografskog zanata upoznaće ovom prilikom istaknuta scenografkinja iz Hrvatske Ljerka Hribar.

Deca će dobiti uvid u to kako razmišlja pozorišni scenograf na putu od teksta do idejnog rešenja, a radionica će ispratiti proces do izrade same makete. Predložak za rad biće priča “Slavuj”.

Ljerka Hribar je diplomirala je na Akademiji lepih umjetnosti u Veneciji (Odsek pozorišne scenografije) 2001. godine, a magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, odsek za scenski dizajn, 2010. godine. Autorka je scenografija za više od četrdeset predstava u HNK Rijeka i HNK Osijek, HKD Teatru Rijeka, Teatru &TD, KNAP-u i Kazalištu Komedija u Zagrebu, Ateljeu 212, Bitef Teatru, Beogradskom dramskom pozorištu i Zvezdara teatru u Beogradu, SNP i Pozorištu mladih u Novom Sadu, Nacionalnom teatru u Tirani, kao i televizijskih spotova i video filmova. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika.

20. međunarodni festival pozorišta za decu - od 19. do 25. maja 2013.

Ideja projekta „Nomadi lepote“ je da se veliko hrvatsko iskustvo u radu vizuelnih umetnika na scenografiji podeli sa partnerima (jedan od njih je i Međunarodni festival pozorišta za decu) i da se tako pokrene inicijativa za nomadsku umetničku školu. Naziv „Nomadi lepote“ preuzet je iz avangarde dvadesetog veka. Umetnici iz Hrvatske, Slovenije, Holandije, Srbije i Francuske će u okviru projekta kreirati scenografiju i video / specifičnom mestu prilagođene / svetlosne instalacije. Mladi umetnici pozvani da učestvuju u realizaciji projekta za mentore će imati vrhunske umetnike, a krajnji rezultat biće predstavljen u svim partnerskim pozorištima.

U fokusu ovogodišnjeg Međunarodnog festivala pozorišta za decu biće srpsko lutkarstvo i pozorišno stvaralaštvo za decu. U okviru zvanične selekcije biće prikazana 21 predstava za decu uzrasta do osamnaest godina.

20. međunarodni festival pozorišta za decu - od 19. do 25. maja 2013.

Postavljeno pre 10 godina i 11 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2833
Povezane teme

međunarodni festival pozorišta za decu

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.